Tetszett a cikk?

Külföldi befektetők 7,6 milliárd forintnyi vagyonát tüntették el azok a csalók, akiket a rendőrség csak a múlt héten vett őrizetbe. Pedig számos forrásból már másfél éve lehetett tudni a csalásokról.

Egy magyar és két amerikai állampolgárt vett őrízetbe az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) november 6-án, miután hat különböző helyszínen végzett házkutatást egy nemzetközi csalási ügyben. A két nappal később előzetes letartóztatásba helyezett három személyt, valamint szabadlábon védekező román társukat azzal gyanúsítják, hogy álbrókerként angliai, írországi és amerikai befektetőktől csaltak ki általában ezer és 200 ezer dollár közötti összegeket. Bár ajánlatuk szerint a pénzt amerikai részvényekbe fektették volna, inkább hazai cégekhez utalva saját maguk tették zsebre. A tranzakciók többsége a rendőrség adatai szerint a 2001 novemberében bejegyzett Livingstone Asset Management Kft.-n és a 2002 augusztusa óta működő Cambridge Global Szolgáltató Kft.-n keresztül zajlott. A cégbíróság adatai szerint mindkét vállalkozásban befolyása van Mózes Áronnak, valamint Iulian Ion Mitrescu román állampolgárnak.
A Cambridge Global honlapja szerint Milánóban és Bécsben is tartott fenn irodákat, de Molnár Csaba, az ORFK SZBEI pénzmosás elleni alosztály-vezetőjének nyilatkozatai szerint a bérelt irodákban valódi munka nem folyt, a céghez beérkező külföldi hívásokat a budapesti irodába továbbították. A Cambridge Global cégadatai és honlapja szerint a vállalat itthoni központja a belvárosi Bank Center irodaházban volt, de az irodaház üzemeltetője a hvg.hu-nak cáfolta, hogy lett volna ilyen bérlője. A telefonokat a rendőrség szerint viszont Budapesten fogadták, méghozzá közel kétszáz - valószínűleg jóhiszemű – alkalmazottal.
A brit Guardian című lap már 2002 június 8-án (!) foglalkozott a Livingstone ügyével, majd idén augusztus 16-án terjedelmes írást tett közzé a cég működéséről. Eszerint két műszakban körülbelül száz alkalmazott dolgozott a Livingstone Váci úti irodájában. A telefont kezelő alkalmazottaknak angolszász hangzású álnéven kellett bemutatkozniuk, és azonnal le kellett tenniük a telefont, ha ügyvéd, ingatlanügynök vagy újságíró volt a vonal túlsó végén. A lap által Borbála néven bemutatott volt Livingstone-munkavállaló szerint az amerikai Safeguard Technology nevű cég részvényeit árusították, és ő általában egy százalékos jutalékot kapott a megszerzett „befektetések” után.
A Guardian forrása megemlít egy idegenrendészeti vizsgálatot a cég irodájában, amelyre szerinte 2003 márciusában került sor. A vizsgálat előtt egy szobába terelték a külföldi állampolgárságú alkalmazottakat, és a rendőröknek azt mondták, hogy éppen egy befektetési szemináriumon vesznek részt - közölte Borbála a lappal. A vizsgálat után a cég a forrás szerint előbb Godwynn Internationalre, majd Cambridge Globalra változtatta meg a nevét.
A márciusi rendőrségi vizsgálatról szóló újsághír szemben áll a rendőrség által múlt héten kiadott információval, miszerint a csalási ügyben csak augusztusban kezdődött meg a hivatalos nyomozás. Az sem mellékes, hogy a társaságokkal kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már 2002. július 25-én bejelentést tett a rendőrségen engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt. Akkor azonban nem indult rendőrségi nyomozás, mert a hatóság képviselőinek sajtóban megjelent véleménye szerint a felügyelet nem feljelentést, hanem csak bejelentést tett az ügyben.
A PSZÁF-bejelentés után az ír pénzügyi felügyelet is közleményben figyelmeztetett a két Magyarországon működő társaság veszélyeire, a Livingstone-ról 2002 október 15-én, a Cambridge Globalról pedig idén február 18-án. Nem is beszélve a belga felügyeletről, amely tavaly szeptember 30-án figyelmeztette a belga befektetőket, hogy kerüljék el a Livingstone által kínált befektetéseket.
De ha még ez sem lett volna elég a rendőrség figyelmének felkeltésére, egy kifejezetten pénzügyi csalások feltérképezésére specializálódó kanadai internetes oldal fórumán 2002 júniusa óta folyik a tapasztalatcsere a Livingstone és a Cambridge Global szemfényvesztéseiről. Az egyik internetes hozzászóló az oldal fórumában a Livingstone ügyfelének vallotta magát, és minden olvasót biztosított arról, hogy a társaság becsületes, és tényleg kifizetődő náluk befektetni. Meg is adta a cég egyik svájci munkatársának telefonszámát. A hvg.hu hívására a vonal végén egy hölgy jelentkezett, aki franciás angolsággal közölte, hogy soha nem hallott se a Livingstone-ról, sem pedig a Cambridge Global-ról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan