Képzelhetik, milyen helyzetben van az a vezető, aki végső tanácstalanságában revizorától vár ötleteket, hogyan tudna egy kis pénzt megspórolni. Medgyessy kormányfő is a számvevőszékhez fordult ötletekért. Ám nem azt kapta, amit várt.

A Kovács Árpádhoz írt miniszterelnöki levél az államháztartás tavalyi hiányára, illetve a 155 milliárdos takarékossági csomagra hivatkozva kérte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) segítségét, „tapasztalatokon nyugvó javaslatait”. A felkérés a kormány értelmezése szerint összhangban van azzal a tavalyi országgyűlési határozattal, amely az ÁSZ stratégiai céljai közé sorolta „szintetizáló, tanácsadó szerepének” erősítését. A főszámvevő viszont minapi levelében udvariasan figyelmeztet: az efféle tippadás nem fér össze a mandátumukkal: „jogállásunkkal összeegyeztethetetlennek tartjuk, hogy a kormányzati struktúra átalakítását kezdeményezzük, illetve konkrét intézményeket, szervezeteket, költségvetési tételeket érintő pénzelvonásokra úgy tegyünk javaslatokat, hogy nem folytattunk le célra irányuló ellenőrzést”.

Az ostyába csomagolt rozsdás százasszög bizonyosan a miniszterelnök elevenjébe talált. Hiszen nem mást mond ezzel Kovács, mint hogy nem a mi dolgunk a kormányzás, hanem a tietek.

A válaszlevél a kormány számára másik kínos kijelentése a pótköltségvetésre vonatkozik. Míg a demokratikus magyar kormányok ezt tabuként kezelik, és kerülik még a kifejezés használatát is, addig a mindenkori ellenzék a költségvetés bajai láttán önbeteljesítő bűvigeként olvassa a kormánypártok fejére, bizonyítandó a kormány szakértelmének hiányát. Az ÁSZ többnyire tartózkodik a véleményalkotástól, kivéve – mint most –, ha maga a kormány kéri erre. Kovács Árpád meditatív módon foglalt állást, de mindenki egyféleképpen értheti, ha érteni akarja: „Kérdés továbbá, hogy a Kormány megítélése szerint miért célszerűbb, vagy miért megfelelőbb azt [a kiadáscsökkentést – Z. Zs.] „csomag” formájában fontos területre koncentrálni, s nem a költségvetési törvény átfogó újragondolását, vagy egy pótköltségvetést benyújtását kezdeményezni.”

Ezek után az ÁSZ elnöke Vélemény és javaslatok címet viselő levelében nem tesz mást, mint felsorolja azokat a számvevőszéki javaslatokat, amelyeket ez a kormány és elődei nem fogadtak meg. A javaslatok többsége – a megszokott hatékonyságnövelésen, a pénzköltés ellenőrzésének szigorításán és költségcsökkentéseken túl – szinte mindenütt intézményi reformot sürget. Tehát olyan lépeseket, amelyek a társadalom vagy az államigazgatás bizonyos csoportjainak érdekeit sértenék, átmeneti konfliktusokat gerjesztenének, de valójában az állam takarékosabb, ésszerűbb működését szolgálnák. Szó esik például az önkormányzati finanszírozási modell gyökeres átalakításáról, a kormányzati apparátus létszámcsökkentéséről, az állami tulajdonú vállalatok kincstári rendszerbe vonásáról, a közszolgálati tévé szerepének átalakításáról, és arról, hogy a kormány ezentúl tartózkodjék a pénzek költségvetésből történő kivonásától.

A kormány azonban aligha ugrik neki az „elodázhatatlan” reformok megvalósításának. A sodródás idén sem ér véget, hiszen a közelgő EU-választás felértékelődése miatt Medgyessyék csak kisebb kiigazítást terveznek – elkerülendő a totális választási bukást. Csak hát a kisebb kiigazítás nem kiigazítás.

Azért a kormányfő és az ÁSZ elnöke közti levélváltásnak még is volt valami hozadéka. Ha a kormány várhatóan nem látja is be, hogy az egyensúly visszaállításának korrekt megoldása egyedül a pótköltségvetés lehetne, legalább megbizonyosodhattunk arról, hogy működnek még a demokratikus jogintézmények. Legalábbis az ÁSZ. Amely a parlamenttől kapott mandátumát arra használja, amit a törvény számára előír, és mint az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve kontrollálja az államháztartás gazdálkodását, az állami vagyon kezelését, az állami tulajdonban lévő vállalatok, vállalkozások vagyonérték-megőrző és vagyongyarapító tevékenységét. De sem az alkotmányban, sem a számvevőszéki törvényben nincs szó arról, hogy neki kéne a költségvetést kidolgoznia. Az a modern demokratikus jogállamban a végrehajtó hatalom, a kormány feladata. Persze érthető, ha a több sebből vérző, megkopott kormány a szükséges kiigazításokhoz tőle független támogatót keres, de nem lenne túl elegáns dolog a Draskovics-csomag bűnbakjának az ÁSZ-t megtennie. És felesleges is, mert kormányzás politikai felelősségét mégis csak a kormány viseli, mint ahogy a munkája minőségének a következményeit is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa