Tényekkel kellően alá nem támasztott belső munkaanyag az a volt hajdú-bihari rendőrfőkapitány által írt levél, amely szerint Kósa Lajos debreceni polgármester érintett a város vagyonkezelőjét érintő nyomozásban - állítja a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vezetője.

A korábban államtitoknak minősített Sutka Sándor volt hajdú-bihari rendőrfőkapitány aláírásával ellátott levél "egy szakmai, belső munkaanyagnak tekinthető, amely tényekkel kellően alá nem támasztott, túlzó jogi következtetéseket tartalmazott, és megtalálható a főügyészségen" - mondta érdeklődésére hétfőn Hajdú-Bihar megye főügyésze. Nagy Kálmán szerint azért nem kérték Kósa mentelmi jogának felfüggesztését, mert semmilyen bűncselekmény gyanúja nem merült fel vele szemben."Az inkriminált levelet a megyei főügyészség saját álláspontja kifejtése mellett - a vonatkozó iratokkal együtt - állásfoglalás végett a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak küldte meg. Az iratokat kizárólag azért küldtük tovább, hogy esetlegesen nem kívánja-e a nyomozást a továbbiakban a hatáskörébe vonni a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal" - közölte Nagy Kálmán, aki korábban a titkosítás miatt nem adhatott felvilágosítást.A főügyész elmondta azt is, hogy a rendelkezésre álló nyomozati anyag alapján Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen város polgármesterével szemben nem volt megállapítható bármely bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, ezért mentelmi joga felfüggesztésének kezdeményezése szóba sem jöhetett.Az ügy előzménye, hogy a Népszava a közelmúltban közölt egy levelet, amelyet állítólag Hajdú-Bihar megye volt rendőr-főkapitánya, Sutka Sándor írt a megyei főügyész-helyettesnek. Ebben a levélben az állt, hogy a debreceni vagyonkezelő cég ügyében titkosszolgálati eszközökkel folytatott nyomozás során a rendőrség arra jutott, hogy megalapozott a gyanú, hogy a cégnél vesztegetés, befolyással üzérkedés, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés történt. A levél szerint "megalapozott a gyanúja, hogy a célszemélyek bűnös tevékenységének koordinálását Debrecen város polgármestere, Kósa Lajos végzi".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma