szerző:
MTI

Európa nagy részére nyári viharok törtek csütörtökre virradó éjszaka az utóbbi napok nyomasztó hősége után. Heves zivatarok voltak Ausztria egyes részein, felhőszakadás volt Németországban is, míg Svájcban jégesővel, és 110 kilométeres óránkénti sebességet elérő viharos széllel köszöntött be az enyhülés. Itthon pedig 250-300 millió forint írható a zalai jégverés számlájára.

Heves zivatarok voltak Ausztria egyes részein. Stájerországban villámcsapástól kigyulladt és leégett három ház és egy melléképület. Murau járásban utcákat és pincéket öntött el a víz. Graztól délre tízezer háztartás maradt áram nélkül szerda este az energiaszolgáltató szerint.

Felhőszakadás volt Németország déli és nyugati tájain. A nagy esőzés tetemes károkat okozott Hessen tartományban, s 45 percre megbénította az ország legnagyobb repülőtere, a frankfurti forgalmát. Hat járatot törölni kellett, a többi járat pedig csak jelentős késéssel tudott elindulni. Az érkező járatok közül hármat át kellett irányítani más repülőtérre.

A felhőszakadás nyomán Németországban is utcákat, pincéket öntött el a víz több helyen, például Rajna-Pfalz tartományban. A szélvihar sebessége időnként elérte az óránkénti 138 kilométert. Bajorországban több mint egymillió euróra rúgnak a károk. Baden-Württembergben belecsapott a villám egy papírgyár faraktárába, tűz ütött ki, de személyi sérülés nem történt.

Svájcban az esti órákban sok esővel, jégesővel és 110 kilométeres óránkénti sebességet elérő viharos széllel köszöntött be az enyhülés. Országszerte elárasztott pincék, letört faágak, kidőlt fák jelezték a vihar útját. A kidőlő fák sokfelé leszakították a villanyvezetékeket, kieséseket okozva az áramszolgáltatásban.

Órákra megbénult a Párizs-Brüsszel autópálya forgalma csütörtökre virradó éjszaka Belgiumban: egy özönvízszerű felhőszakadás miatt az eső Mons város közelében elöntötte az autópályát, s a lehullott csapadék nem tudott elfolyni. Az E19-es autópályán, a Párizsból Brüsszel felé tartó irányban 600 méter hosszan valóságos mesterséges tó alakult ki: a víz az egyméteres magasságot is elérte, így rövid időn belül 20 kilométer hosszú dugó alakult ki, sőt volt olyan időszak, amikor a kocsisor vége már Franciaországban állt. 

Hollandiában is felborította a nyári vihar az élet normális rendjét. Különösen nagy károk keletkeztek a Rotterdam melletti Gorinchem településen. Az özönvíz elárasztotta a városka pincéit, és egy időre járhatatlanná tette utcáit.

Olaszországban azonban változatlanul nagy volt a hőség csütörtökön is, ahol 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek a nagyobb városokban, s immár kéttucatnyira tehető a meleghullám halálos áldozatainak a száma. Csak az Alpok lábánál volt érzékelhető némileg a kánikula enyhülése, itt az éjszakai viharok és jégeső jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben, sok helyen a jégkár 80 százalékos. 

250-300 millió forintos kárt okozott a zalai jégverés (Oldaltörés)

A Zala megye 20-30 kilométer széles északnyugat-délkelet irányú sávján kedden galambtojás és dió nagyságú jéggel végig söpört vihar évtizedek óta nem tapasztalt károkat okozott - 250-300 millió forintot is elérheti - az érintett övezetekben.

Az ország legnagyobb, 400 hektáros körteültetvényét művelő nagykanizsai Gyümölcskert Rt. termése értéktelenné vált, de 500 hektárnyi repce-, árpa-, búza- és kukorica-területükön is 35-40 százalékosra becsüli a veszteséget Sipos Gyula igazgató. "A fákon maradt, most 3-5 centis méretű körtéken átlagosan 14-15 jégütést számoltunk meg, s az  esetleg életben maradó  töredéknyi mennyiség is legfeljebb lének lesz jó. Az árpa hektáronként 6, a repce 4 tonnás hozamot igért és így a két ágazat kára minimum 300 millió forint lesz" - mondta az igazgató.

Tóth László, a 2000 hektáron gazdálkodó becsehelyi mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint a 70 milliméternyi esővel párosuló jégverés  20-40 százalékos terméskieséssel jár az ipari növény- és gabonaféléiknél. Csupán az összesen  685 hektárt kitevő olajrepce-, napraforgó- és búzaföldjeiken 30 millió körüli veszteséggel számolnak.

Bak községben a 700 hektáros területet művelő Horváth Lajos és a 600 hektáron gazdálkodó Rákosa Zoltán vállalkozók úgy vélik, olajos-, takarmány- és kenyérgabona, valamint almatermésük 40-60 százalékától "köszönhetnek el". A megkérdezettek mindegyikének van biztosítása, de elismeréssel szóltak a kár- és vis major-igények  kérdőíveit szinte órák alatt kiosztó falugazdászok gyorsaságáról.

A megyét jól ismerő nagykanizsai és becsehelyi mezőgazdasági  vezetők nem tartják kizártnak, hogy legalább egymilliárd forint értékű terméskiesés lesz Zalában. "Ez nem elképzelhetetlen, hiszen a kérdéses sávban valóban nagy pusztítást végzett a 10-12 perces jégverés és vihar, de az elindult felmérés alapján egy hét múlva várhatók pontosabb adatok" - reagált a történtekre Németh Zoltán, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője.

Zalalövő  már 6,5 millió forint összeget igényelt a vis major keretből és a megyei területfejlesztési tanács irodája, illetve a polgári védelmi kirendeltség tájékoztatása szerint Bocfölde, Pusztaapáti, Szilvágy, Szepetnek, Nova és Liszó összesen több tízmilliós nagyságrendű igényt. Az önkormányzati és biztosítási vezetők becslései szerint a súlyos jégverés okozta köz- és magánkárok értéke elérheti, vagy meg is haladhatja a 250-300 millió forintot Zalában.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Halálos jégeső Mexikóban

Legkevesebb hét halálos áldozatot követelt csütörtökön egy jégverés által kísért vihar a dél-mexikói Oaxaca városában.

MTI Itthon

Galambtojás nagyságú jégdarabok pusztítottak Zalában

Orkánszerű szél kíséretében 10-12 percen át tartó jégverés pusztított Zala megyében egy északnyugat-délkelet irányú sávban kedden kora este, senki nem sérült meg, de a galambtojás nagyságú jégdarabok ablakok százait törtek be, jelentős anyagi kár keletkezett a gyümölcsösökben, s fennakadások voltak a közúti forgalomban.

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen