szerző:
MTI

Első fokon, nem jogerősen, egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán Kaiser Edét, aki a vád szerint társaival egy fővárosi ékszerboltból több mint hárommillió forint értékben ékszereket lopott.

A vád szerint még 1999 márciusában az egyik budapesti bevásárlóközpont ékszerboltjában a per negyed- és ötödrendű vádlottja (egyikük akkor még fiatalkorúként) gyűrűvásárlás ürügyén elterelte az eladó figyelmét, amíg a másod- és harmadrendű vádlott álkulccsal kinyitotta a vitrint és ékszereket vett ki belőle. Kaiser Ede, a per elsőrendű vádlottja figyeléssel biztosította társai cselekményét. 

A bíróság szerdán kihirdetett ítéletében megállapította, hogy Kaiser Ede bűnös jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettében mint bűnsegéd, és ezért az egy év négy hónap börtönbüntetés mellett három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. 

A per másodrendű vádlottját, Kiglics Attilát jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett lopásban találták bűnösnek, amit társtettesként követett el. A bíróság ezért egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlott, aki az ékszereket kiemelte a vitrinből, egy év hat hónapos börtönbüntetést kapott, és három évre őt is eltiltották a közügyek gyakorlásától. A negyedrendű vádlott hat hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztést kapott, amit két évre felfüggesztettek. Az ötödrendű vádlott nyolc hónap börtönbüntetést kapott, szintén két évre felfüggesztve. 

Az ítélet egyedül az ötödrendű vádlott esetében jogerős. A többi vádlott esetében részben az ügyész, részben a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést. 

Nyilas Levente bíró az ítélet indoklásában elmondta: a másodrendű vádlott vallomása alapján is megállapítható volt, a vádlottak megállapodtak, hogy szervezetten követik el a lopást, kulcsot szereztek a vitrinhez és figyelem-elterelőket alkalmaztak. Arra azonban nem volt bizonyíték, hogy a harmadrendű vádlott valóban alkalmazott volna erőszakot a bolt eladójával, illetve a nyomukba eredő biztonsági őrrel szemben, így őt is csak lopásban - és nem rablásban - marasztalta el a bíróság. 

Kaiser Edét 2004. decemberben tényleges életfogytiglanra ítélte a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság, ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla október 25-én jogerőre emelte. A jelen perben másodrendű vádlott, Kiglics Attila akkor a Kaiserrel közösen elkövetett fegyveres rablások miatt három év börtönbüntetést kapott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KAISER SOHASEM SZABADUL

Jogerőssé vált Kaiser Ede tényleges életfogytig tartó büntetése, miután a Fővárosi Ítélőtábla néhány kiegészítéssel és...

Itthon

Meghallgatták Kaiser Ede hozzátartozóit

Tanúmeghallgatással folytatódott a móri bankrablás büntetőpere szerdán a Fővárosi Bíróságon. Tanúként hallgatták ki a volt barátnőt, és annak édesanyját.

MTI Itthon

Móri ügy: új eljárást kért Kaiser védője

Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és új első fokú eljárás lefolytatását indítványozta az elsőrendű vádlott, Kaiser Ede védője a móri ügy másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán.

MTI Itthon

Négy és fél órás védőbeszéd Kaiserért

Kaiser Ede felmentését kérte védője a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés vádja alól a móri ügyben a per pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.

Itthon

Kaisernak „szimpatikus” volt a móri bank

Megkezdődött a móri bankrablás büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon, Kaiser Ede és Hajdú László vádlottak a két éve tartó eljárás során most először tettek érdemi vallomást, melyben több vádbeli súlyos bűncselekményt beismertek, de a nyolc halálos áldozatot követelő véres cselekményt tagadják.

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában