szerző:
MTI

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága egyhangúlag támogatta mai ülésén Paczolay Péter alkotmánybíróvá választását. Az új alkotmánybíró személyéről jövő hétfőn szavaz az Országgyűlés. Erre azért van szükség, mert Tersztyánszkyné Vasadi Éva megbízatása február 23-án lejár.

Az ötvenéves jelölt  – aki korábban az Alkotmánybíróság főtanácsosa, majd főtitkára is volt, és 2005 augusztusa óta a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője – bizottsági meghallgatása során Fodor Gábor (SZDSZ) kérdésére azt mondta, hogy az alkotmányozási vitában ő az 1989-90-es alapokon áll, mert bár a jelenlegi alkotmánynak vannak hiányosságai, ezek sem indokolják új alaptörvény elfogadását.

Arra hivatkozott, hogy az alkotmánynak nem napi politikai érdekeket, hanem egy politikai közösség tartós értékeit kell tükröznie, tehát új alaptörvény akkor indokolt, ha a társadalomban kialakul egy értékkonszenzus. Ilyen helyzetet azonban még nem lát.

Répássy Róbert (Fidesz) elismerésre méltónak nevezte, hogy Paczolay Péter az államfői hivatal helyettes vezetőjeként részt vett többek között azoknak az elnöki alkotmányossági vétóknak a kidolgozásában, amelyeknek az AB kivétel nélkül helyt adott.

Ezzel kapcsolatban Paczolay Péter elmondta, hogy Mádl Ferenc indítványait a testület már elbírálta, de ha nem így lenne, akkor is elfogultságra hivatkozva kérné kizárását az olyan ügyekből, amelyeknél részt vett a beadvány kidolgozásában.

A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta azt a konszenzusos alkotmánymódosítási javaslatot, amely alapján a jövőben a kormány engedélyezhetné az EU-döntésen alapuló csapatmozgásokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Megvan a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje

A Fidesz Balogh Elemér jogészprofesszort jelölte alkotmánybírának. Várhatóan jövő hétfőn dönt a bírákat jelölő bizottság a taláros testület hiányzó két tagjáról.

MTI Itthon

Bihari Mihály az Alkotmánybíróság új elnöke

Bihari Mihályt választotta új elnökéül az Alkotmánybíróság keddi ülésén - jelentette be Holló András leköszönő elnök. A három évre megválasztott új közjogi méltóság november 13-ától látja majd el elnöki teendőit.

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!