szerző:
MTI

Vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Orbán Viktorral szemben a mentelmi bizottság elnöke. Zárt ülés jövő szerdán. A Fidesz szerint "politikai megrendelésről" van szó.

Géczi József Alajos közleményében tudatja: az ügyet a mentelmi bizottság elé terjeszti, a testület zárt ülését jövő szerdán 10 órára hívja össze, amelyre meghívja Orbán Viktort is.
    
A mentelmi bizottság elnöke közleményében úgy fogalmaz: az Orbán Viktor és házastársa vagyonával kapcsolatos nyilatkozatokból és közlésekből megállapítható, hogy a pártelnök-képviselő vagyona a budai villa jelzett növekedése alapján jelentősen gyarapodott. A törvény kizárja, hogy az elnök határozzon arról, hogy ez a növekedés lakótérnek minősül-e, valamint hogy Orbán Viktor és házastársa jövedelméből alátámasztható-e ez a gyarapodás - írta Géczi József Alajos. 

Géczi József Alajos közleménye szerint Orbán Viktor kérése ellenére nem segítette az elnöki mérlegelést sem az építési engedély, sem az ideiglenes használatbavételi engedély rendelkezésre bocsátásával, így ezeknek bemutatására a Fidesz elnökét, országgyűlési képviselőt már csak a mentelmi bizottság tudja felkérni.

Répássy reagált

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy reagált a döntésre: a szocialisták - a kudarcba fulladt Orbán-bizottság után - folytatják a Fidesz elnöke elleni lejárató kampányukat, ennek jegyében a mentelmi bizottság MSZP-s elnöke "politikai megrendelésre" döntött a vagyonnyilatkozati eljárás megindításról.

Az ellenzéki politikus szerint a döntéssel Géczi József Alajos "többszörösen megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt". A vagyonnyilatkozati eljárás a törvény szerint ugyanis annak megállapítására irányulhat, hogy valósak-e a nyilatkozatban foglalt adatok, ugyanakkor sem a beadványtevő, sem a mentelmi bizottság elnöke nem vonta kétségbe Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának valóságtartalmát. Az eljárásban így nem vizsgálható az építési engedély kérdése sem - hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

Amennyiben a bizottság elnöke a Gyurcsány Ferenccel szemben kezdeményezett ügyben is elindítja a vagyonnyilatkozati eljárást, annak csak az lesz a magyarázata, hogy "fügefalevélként" szolgáljon az Orbán Viktor elleni lejárató kampánnyal szemben - vélekedett Répássy, aki szerint "árulkodó", hogy vagyonnyilatkozati eljárást országgyűlési képviselővel szemben még sosem indított Géczi József Alajos, csupán most először tartotta fontosnak, hogy ezt megtegye.

Géczi József Alajos emlékeztet arra, hogy január 10-én levélben hívta fel nyilatkozattételre Orbán Viktort a kezdeményezéssel kapcsolatban, amelyben kérte a képviselőt, hogy a parlamenti vizsgálóbizottsági eljárás során többször hivatkozott építési engedélyt bocsássa rendelkezésére.

Orbán Viktor január 16-i válaszában kifejtette, hogy az építkezésre, felújításra, bővítésre vonatkozó adatokat 2007. júliusáig, a befejezés határidejéig nem köteles feltüntetni. Ugyanott jelezte, hogy a felújítási és bővítési munkálatok lényegében 2005 végére befejeződtek, és van ideiglenes használatbavételi engedéllyel, az építési engedélyről pedig nem nyilatkozott - írta az elnök. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?