szerző:
MTI

Felfüggesztik a pártok a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról már nyár eleje óta zajló négypárti tanácskozást - közölte Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő.

A liberálisok azt javasolják, hogy pártelnöki találkozón tisztázzák, van-e kellő politikai akarat a létszámcsökkentéshez - mondta a szerdai megbeszélést követően Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő, aki azt is elmondta: azt is felvetette, hogy ha például a pártelnökök konszenzusra jutnának, akkor a parlament összehívásával még lenne esély arra, hogy ez a kormányzat elfogadja az új szabályozást, amely így 2010-től élne. Hozzátette: az SZDSZ szerint minden kérdést végig vettek ezeken a tárgyalásokon, s technikailag minden készen áll egy kisebb parlamentről szóló javaslat elfogadására, még sincs megegyezés.

A nagyobbik ellenzéki párt kész "akár a választások előtt, akár utána" foglalkozni ezzel a kérdéssel - mondta Salamon László (Fidesz), aki hangsúlyozta: Orbán Viktor pártelnök világosan kifejezésre juttatta, hogy a parlament létszámát felére kell csökkenteni, de ilyen mértékű csökkentésre nincs meg a politikai akarat a pártokban. "Ilyen értelemben jelen pillanatban egy félbe hagyott munkával állunk szemben" - jegyezte meg.

Mint mondta, az úgynevezett szorzószámos modell, amelyben a töredékszavazatokat egy meghatározott szorzóval felértékelnék alkalmas lehet az 50 százalékkal kisebb, arányosabb parlament kialakítására, de ehhez az alkotmányossági aggályokat még tisztázni kell. Igazán egyértelmű az lenne, ha az Alkotmánybíróság értelmezné a választójog egyenlőségének az elvét - tette hozzá.

A mostani tanácskozás eredményt nem hozott, de megmutatta, hogy a későbbi egyeztetéseknek van realitása, szerinte a választások második fordulója után lehetne a tárgyalásokat folytatni, tehát a kérdésről már az új parlament döntene - nyilatkozta Wiener György (MSZP), hozzátéve: a szocialisták a parlamenti létszám megfelezését egy arányosabb, listás rendszer bevezetése esetén támogatják, ugyanis a szorzószámos modell a 280 és 300 fő közötti parlamentre született meg, s szerinte ott sem garantálja az arányosabbá tételt.

A megbeszélésről még befejezés előtt távozó Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint "sajnos ez még egy nagyon hosszú vitát sejtető tárgyalás sorozat lesz, aminek nagyon kétséges az eredménye". Mint mondta, ha a pártok elfogadták volna az MDF eredeti javaslatát, miszerint egyfordulós, listás legyen a választást, akkor lenne eredmény, s 150 főre lehetett volna az Országgyűlés létszámát csökkenteni.

Féja András, az MDF szakértője a tanácskozást követően elmondta: a létszámfelezés mentén lehetne konszenzust létrehozni ebben a kérdésben. Kizártnak nevezte, hogy még ebben a ciklusban eredmény születik, mivel egy ilyen átfogó jellegű módosítás elfogadása több hónapot vesz igénybe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Kisebb parlament: a pártok nem egyeztek meg

Újabb javaslatok kerültek napirendre a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról tartott szerdai négypárti találkozón, megállapodás azonban egyikről sem született.

MTI Itthon

Megegyezés nélküli négypárti a kisebb parlamentről

Az SZDSZ 260 és 286 fős parlamentre vonatkozó, a töredékszavazatokat szorzóval felértékelő modellt dolgozott ki a kisebb parlamentről és a választási rendszer átalakításáról szóló négypárti egyeztetésre; az elsőt aránytalannak találták a résztvevők, a másikkal kapcsolatban pedig alkotmányossági aggályokat fogalmaztak meg.

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Vizsgálják a német szélsőjobbos AfD-t, hogy nem a demokratikus rend ellen irányul-e

Vizsgálják a német szélsőjobbos AfD-t, hogy nem a demokratikus rend ellen irányul-e

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je