szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az önkormányzatok ma rosszabb helyzetben vannak, mint négy évvel ezelőtt – mondta Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának vezetője. Az MSZP szerint ebben a ciklusban kétezer milliárd forinttal többet kaptak az önkormányzatok, mint az Orbán-kormány idején.

Az elmúlt négy évben több mint 300 milliárd forintot vettek el az önkormányzatoktól – közölte Szita Károly. Félév múlva a falvakban és a városokban mind az intézményműködtetés, mind a fenntartás tragikus helyzetbe kerül – állítja a kaposvári polgármester.

A fideszes politikus kifejtette: az önkormányzatok nem rendelkeznek elegendő forrással költségvetésük elkészítéséhez. Az óvodák, iskolák működtetésére adott állami normatívák a bérek kifizetésére sem elegendők, nemhogy az energiaszámlák ellentételezésére és eszközök vásárlására. Hozzáfűzte, hogy 92 százalékkal nőtt az intézményi gázár az elmúlt négy évben.

Jauernik István, az MSZP-frakció önkormányzati munkacsoportjának vezetője szerint Szita Károly nem mond igazat, mivel az Orbán-kormány idején 2691 milliárd forintot kaptak az önkormányzatok négy év alatt, míg a jelenlegi kormány összesen 4654 milliárd forintot jutatott az önkormányzatoknak.

Jauernik István azt mondta: a Fidesz-kormány idején, négy év alatt összesen 142 címzett támogatásról döntöttek 97 milliárd forint értékben, míg a jelenlegi, az MSZP vezette kormány idején négy év alatt összesen 285 beruházást támogattak 213 milliárd forinttal. Az előző ciklusban a személyi jövedelemadó öt százaléka maradt az önkormányzatoknál, míg a mostani ciklusban már tíz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Országos Választási Bizottság: új tagok, új elnök

Letette az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) öt új tagja valamint két póttagja a Parlamentben. A testület Szigeti Pétert választotta elnökéül. Az Országgyűlés csaknem egyhangúlag - egy ellenszavazattal és egy tartózkodással - szavazott a tagokról az alkotmányügyi bizottság ajánlására.

MTI Itthon

Kuncze nem akar Horn-modellt

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök ugyan egyetért a kormányfővel abban, hogy sikeres volt a koalíció, de a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt is egyértelművé tette, hogyha az MSZP abszolút többséget szerez, akkor egyedül kell vállalnia a kormányzás felelősségét.

hvg.hu Itthon

Nem kérnek a negatív kampányból a netpolgárok

Az internetezők többsége szerint a negatív kampány elfogadhatatlan része a nyilvánosságnak, és egyaránt árt annak, akikre irányul és annak, aki csinálja. Az internetezők szerint Magyarországon több a negatív kampány az üzleti és a politikai életben, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé