szerző:
MTI

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök ugyan egyetért a kormányfővel abban, hogy sikeres volt a koalíció, de a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt is egyértelművé tette, hogyha az MSZP abszolút többséget szerez, akkor egyedül kell vállalnia a kormányzás felelősségét.

Az 1994 és 1998 között alkalmazott, úgynevezett "Horn-modell" egyszeri és megismételhetetlen jelenség volt; az SZDSZ akkor rendszerváltó pártként, az ország érdekében lépett be az abszolút többséget szerzett MSZP mellé a koalícióba, hogy hitelesítse az országot és a magyar politikát – közölte Kuncze Gábor. Hozzátette: "2006-ban ilyen helyzet már nincsen, akinek abszolút többsége van, az egyedül fog kormányozni".

Arra a kérdésre, miszerint a szocialisták vagy a szabaddemokraták álláspontját képviseli-e az MSZP és az SZDSZ tíz közös jelöltje a kampányrendezvényeken, Kuncze Gábor kijelentette: "a közös jelölés nem jelenti a pártok programjainak egy személyben történő egyesítését".

Az SZDSZ elnöke szerint a közös jelöltek közül az MSZP és az SZDSZ jelöltje is elsősorban a saját pártja elképzeléseit képviseli. A két pártnak az adócsökkentésről vagy az egészségügyi ellátásról megfogalmazott, egymástól markánsan eltérő programpontjaira utalva világossá tette: "a különbségeknek nagyon erősen kell látszaniuk és látszanak is".

Az elmúlt 16 év történelmében ez a koalíciós együttműködés volt a legsikeresebb – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióülése után. Kuncze Gábor akkor úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok között egyetértés van abban, hogy ha a választók úgy döntenek, és a pártprogramok harmonizálhatóak, akkor szükséges a koalíciós kormányzás folytatása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Kuncze lemond, ha a pártja rosszul szerepel

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ jól szerepel a választásokon, ha nem, ennek minden következményét vállalja. A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke erről a közszolgálati televízió ban beszélt vasárnap reggel.

MTI Itthon

Kuncze szerint sikeres volt a kormányzati ciklus

Kuncze Gábor a megvalósult célkitűzések közül a sorkötelezettség megszüntetését, az adócsökkentést, az autópályák építését, a távközlési piac liberalizálását, illetve az Országgyűlés hetenkénti ülésrendjének visszaállítását emelte ki.

hvg.hu Itthon

Euró: Kuncze Demjánékkal egyeztetne

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyílt levelet írt a gazdasági élet vezető szereplőinek, amelyben támogatásukat kérte az euró mihamarabbi bevezetéséhez.

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön