szerző:
MTI

Hiller István szerint "alapos ok" van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait. Az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tartott az esetről.

"Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait" - mondta Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
   
"A Relatív Kft. számítógépes szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu" - mondta a szocialista pártelnök hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére. 
   

Hiller-prezi
A szocialisták kampány terveit készítő Relatív Kft.-nek fenntartott szervert nem törték fel, a február 3-i behatoló tudta a "Hiller-prezi" nevű állomány kódját - olvasható az Indexen. A behatolók óriási mennyiségű adathoz jutottak hozzá, már a pénteki Magyar Nemzet bevezető cikke is ajánlotta az olvasóknak a Hír tv egyik műsorát, amelyben leadtak egy félkész választási klipet. A letöltés állítólag több napig folyt. 
Hiller István szerint ez az ügy "rendkívül súlyos, a következmények beláthatatlanok, a választási kampány egészét befolyásolhatják". A szocialista választási anyagok különböző változatai a Magyar Nemzet című napilapban jelentek meg az elmúlt héten.
   
Mint elhangzott, az eset a cégszerver adatai szerint február 3-án 14:55-kor történt. A pártelnök elmondta, hogy tudomása szerint a Relatív Kft., amelynek szerverére behatoltak, hétfőn tesz rendőrségi feljelentést az ügyben.
   
Az MSZP elnöke kiemelte: a kft. számítógépes szerverén különböző verziók, tervek voltak, az MSZP választási kampányát érintő elképzelések, illetve az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatai. Az elképzelések szerint a későbbiek során döntöttek volna arról, ezek közül melyiket használják.
   
"Mindegyikre úgy lehet tekinteni, mint a szocialista párt választási dokumentuma, hiszen azok közül a jelölt és a párt dönti el, melyiket valósítja meg" - tette hozzá a pártelnök.
   
Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a számítógépes szerverek ip-címét rendkívül nehéz megváltoztatni. Mint mondta, lehet, hogy a szerverhez egy óra múlva már egy másik cím van delegálva, de vannak nyomai, ha valaki megváltoztatja a címet.
   
Szerinte a történtek arra utalnak, hogy "valaki a Fidesz környékén" birtokolta a hozzáférést a kft. szerveréhez és töltött le onnan anyagokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a behatolók hogyan juthattak a hozzáférés lehetőségéhez. Varga Tamás megjegyezte: csak sejtésük van, hol lehet a server.fidesz.hu című szerver.

A Fidesz késő délután reagált az MSZP állításira. Révész Máriusz, a párt szóvivője a szocialistákat vádolja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

A hackerek királya elmondja, hogy miképpen manipulálnak bennünket

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű mint egy telefonhívást lebonyolítani. A hacker felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat – állítja Kevin Mitnick a hackerek egykori királya.

Hét nap

LEBUKOTT MAGYAR HACKER

Jövő hétfőn állítják bíróság elé Svédországban azt a 25 éves budapesti informatikust, akit a stockholmi hatóságok...

hvg.hu Tech

Felmérték, hogy miért hackelnek a hackerek

A hacker támadások száma tavaly 36 százalékkal emelkedett, s elérte a 400 ezret – állapította meg a Zone-H internetes elemezésekre szakosodott cég. A többség megúszta azzal, hogy a támadók a meghackelt szájton elhelyeztek egy feliratot, amely az ottjártukat tanúsította.

hvg.hu Tech

A Google titkos tartalmakhoz segítheti a hackereket

Egy új technológia segítségével egyszerűen kiszűrhetőek lesznek azok a hackerek, akik a Google és más keresőmotorok segítségével könnyen sebezhető vagy nem kellően védett dokumentumokhoz és fájlokhoz jutnak hozzá.

hvg.hu Tech

A hackerek a hálózaton át akár ölhetnek is

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

Álmodott már az egyik leggyakoribb álomfajtával? Ez lehet az oka

Álmodott már az egyik leggyakoribb álomfajtával? Ez lehet az oka

Mintha a valóságban photoshopolnánk magunkat, úgy tünteti el a bőrhibákat ez a kütyü

Mintha a valóságban photoshopolnánk magunkat, úgy tünteti el a bőrhibákat ez a kütyü

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját