szerző:
Roma Sajtóközpont

A Roma Sajtóközpont (RSK) jelentése szerint Kunszentmártonban külön helyezték el az árvíz sújtotta Csépáról kimenekített romákat, akik arról panaszkodnak, hogy rosszabb ellátásban van részük, mint másoknak. A csépai polgármester eközben „fizetett zsoldosoknak” nevezte a gáton dolgozó romákat - írja az RSK.

Csépának nagyjából a harmadát veszélyezteti az árvíz – közölte a polgármester, Fialka György, aki „fizetett zsoldosoknak” nevezte a gátakon dolgozó romákat, akik szerinte 10-15 százalékos hatékonysággal végzik el a munkájukat, és „romboló hatással” vannak az önkéntesekre. Erről a Roma Sajtóközpont jelentése számolt be.

Bódi Mihály, a helyi roma önkormányzat elnöke önkéntesként vesz részt a védekezésben. „Jóformán péntek óta nem voltam ágyban, hordtam a homokzsákokat, ételt és kávét vittem a gátra" - mondta Bódi, aki szerint körül-belül harminc helyi roma pakolja most önkéntesként a homokzsákokat a gátakhoz. Bódi úgy tudja: valamivel több, mint háromszáz roma él a községben, akik közül azoknak kellett elhagyniuk az otthonukat az árvízveszély miatt, akik a település mélyebben fekvő részein laktak. Egy részüket Kunszentámortonban helyezték el. A Roma Sajtóközpont Kunszentmártonban járt munkatársa úgy tudja, a Csépáról kimenekített romákat külön helyezték el a többiektől. Előbbiek a szakmunkás iskola sporttermében, utóbbiak a sportcsarnokban vannak.

A sportcsarnokban napközben óvónők foglalkozásokkal, játszóházakkal foglalkoznak a gyerekekkel, akik televíziót is nézhetnek. A szakmunkásképzőben lévő 35 roma gyermeknek viszont alig jut játék, tévé sincsen, és egyetlen védőnő foglalkozik velük. A felnőttek arról panaszkodtak: a sportcsarnokban nem veszik jó néven, ha valaki átmegy tőlük és megpróbál tévét nézni. Információt az árvízi helyzetről így csak az odalátogató újságíróktól kapnak.  A férfiak azt is elmondták: amikor borotvát és tisztálkodási szereket kértek, azt a választ kapták, miért nem hoztak magukkal otthonról, vagy miért nem vesznek az egyik boltban. A pár óra alatt kimenekített romák mindössze kétváltásnyi ruhát vittek magukkal, értékeiket, bútoraikat és minden más egyebüket hátrahagytak. Eddig hétfőn kaptak egy kisebb segélycsomagot, a ruhákat a rászorulók között fél óra alatt szétosztották. Kunszentmártonba az ismert hegedűművész, Mága Zoltán tartós élelmiszert, tésztát, rizst, lisztet vitt adományként, de információnk szerint a befogadó állomás vezetője azt kérte, hogy tegyék vissza a konténerbe, mert ha a közelben lévő malom területén a rágcsálók észreveszik a morzsákat, akkor a sportcsarnokot, és az iskolát ellepik a patkányok.

Szántó Ferenc, a befogadó állomás vezetője elmondta: összesen száz embert menekítettek hozzájuk, ebből harminc-negyven közé becsülte a romák arányát. Szántó elismerte, hogy a csépai romák külön, a szakiskolában vannak, de szerinte ez „spontán alakult így.” Mága adományával kapcsolatban megjegyezte: két alkalommal adományozott az ismert hegedűművész több raklapnyi tartós élelmiszert a kitelepítetteknek, melyet főleg a polgármesteri hivatalhoz vitt. A szakmunkásképző intézet előtt megállva két- három családnak, illetve az arra járó 1-2 menekítettnek is rakott le a csomagból.  Hozzátette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kérésének eleget téve kéri arra a befogadottaktól, hogy ne spájzoljanak be élelmiszert.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megugrott a Csehországban menedéket kérő szlovákiai romák száma

Jelentősen nőtt az idén a Csehországban menedéket kérő szlovákiai romák száma. Míg 2004-ben az egész évben 137 szlovákiai roma állampolgár kért menedéket Csehországban, addig az idei év első kilenc hónapjában már 631 személy - közölte a cseh belügyminisztérium.

MTI Világ

Eljárás indult a romák táborát felgyújtó polgármester ellen

Tíz év szabadságvesztéssel és 150 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható bűncselekmény vádjával indult eljárás az elzászi Ensisheim polgármestere ellen, aki a kisváros határában román és horvát romák táborhelyét hat csendőr jelenlétében maga gyújtotta fel - írják a francia napilapok.

MTI Itthon

A gimnazisták elutasítóak a romákkal

Hiányosak a középiskolai tanulók ismeretei a politikai rendszerről, attitűdjeik pedig igen elutasítóak különböző kisebbségekkel szemben - számoltak be a témában végzett kutatás résztvevői.

MTI Média

Miért nincsenek romák a reklámokban?

A reklám nem társadalmi szerepvállalás, üzletszerzés céljából készül; a romákat a szakma a teljes célcsoport integráns részének tekinti - derült ki a reklámszakma képviselőinek Budapesten, a témában rendezett pénteki háttérbeszélgetéséből.

MTI Világ

Nem épül romákat elkülönítő fal Eperjesen

Uborkaszezonhoz illő sajtócsemegének nevezte és cáfolta a szlovákiai Eperjes (Presov) polgármestere azt a jelentést, mely szerint az egyik városrész lakói betonfallal vagy élő sövénnyel szeretnék elkülöníteni saját családi házaikat a közelben romáknak épült, szociális lakásokból álló teleptől.

MTI Itthon

Ma van a Romák Világnapja

Április 8-a a Romák Világnapja, negyedszázada ezen a napon tizennégy ország küldöttei és a csatlakozó roma szervezetek részvételével kezdetét vette Londonban az Első Roma Világkongresszus –írja az Országos Sajtószolgálat.

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

Magyar virtus: eladó egy billenőplatós Kispolszki

Magyar virtus: eladó egy billenőplatós Kispolszki

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Az elégedetlenkedő Trónok harca-rajongóknak üzent Stephen King

Az elégedetlenkedő Trónok harca-rajongóknak üzent Stephen King

Félóra alatt kivégezte a Lyon a Barcelonát a női BL-döntőben

Félóra alatt kivégezte a Lyon a Barcelonát a női BL-döntőben

Lemondott Heinz-Christian Strache

Lemondott Heinz-Christian Strache