szerző:
MTI

Tasnádi Pétert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét jelöli az MSZP Pécs polgármesterének az őszi önkormányzati választásokra - döntött a párt városi küldöttértekezlete pénteken. Pénteken arról is döntés született, hogy Mohácson a rendszerváltás óta összefog az önkormányzati választásokra az MSZP és az SZDSZ.

Az értekezleten megjelent 122 küldöttből 113-an adták le szavazatukat, közülük 105-en szavaztak Tasnádi Péterre, hatan ellene, ketten pedig Juhász István városi elnökre.

A küldöttértekezletet azért kellett összehívni, mert a korábbi jelölt, Toller László jelenlegi polgármester június 19-én egy autóbalesetben súlyos sérüléseket szenvedett, kórházban fekszik, és kezelőorvosa szerint hosszú ideig intenzív kezelésre szorul.

Az új jelölt, Tasnádi Péter az értekezlet eredményhirdetését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy polgármesterré választása esetén nem várható lényeges változás Pécs vezetésében.

A baranyai megyeszékhely az Európa kulturális fővárosa és a Pólus programmal, egészségügyi fejlesztésekkel együtt mintegy 100 milliárd forint értékű beruházásba kezdett, amelyet folytatni szükséges. A város szerencsés helyzetben van, a következő évek projektjei ugyanis már előkészítés alatt állnak, ezek kidolgozása viszont a következő vezetés feladata - hangsúlyozta.

Tasnádi Péter hozzátette, szombaton találkozik a párt városi elnökségének tagjaival és a párt huszonnégy képviselőjelöltjével, hogy megbeszéljék a jövőbeni együttműködéssel, a kampánnyal kapcsolatos teendőket.

A zárt ajtók mögött tartott küldöttértekezleten részt vett Szili Katalin házelnök és Hiller István is, a pártelnök azonban még a szavazás előtt távozott.

Kocsi László országgyűlési képviselő újságíróknak azt mondta: Hiller István a küldöttek tudtára adta, hogy "az országos elnökség szerint Pécs polgármesterjelöltjéről a legbölcsebb döntést maguk a pécsiek tudják meghozni, (...) ezért ebben a folyamatban semmiféle felsőbb akaratot megfogalmazni nem kíván és nem tud". Hozzáfűzte: "az elnökség tudomásul veszi, hogy ugyan Szili Katalin kiváló jelölt lenne, de a párt és a pécsi szocialisták szeretnék megtartani abban a székben, amelyben népszerűségével, tevékenységével a legnagyobb hasznot tudja hozni a városnak, a régiónak és a szocialistáknak". Azaz továbbra is házelnökként számítanának rá.

Kocsi László újságírók kérdésére beszámolt arról, hogy az értekezleten lehetséges jelöltként Tasnádi Péter mellett felmerült a jelölőbizottság által korábban javasolt, a keddi választmányi ülésen visszalépett Juhász István, Bókay Endre országgyűlési képviselő és Tóth Bertalan választmányi elnök neve is, de ők megerősítették korábbi döntésüket, és nem vállalták a jelölést.

Szili Katalin elmondta: Tasnádi Péter személyében olyan politikus kerülhet Pécs élére, aki jártas a közigazgatásban, a civil közösségekben. Megvannak a készségei kompromisszumok kötéséhez, és tud tenni azért, hogy a város a lehető legtöbb forrást kapja céljai megvalósításához.

Először fog össze az MSZP és az SZDSZ Mohácson

Először fog össze a rendszerváltás óta önkormányzati választásokra az MSZP és az SZDSZ Mohácson, ahol a két szervezet közösen jelöl polgármestert és képviselőket - közölte a szocialisták városi elnöke pénteken.

A két párt Panczáné Dékány Klára jogászt, bankfiók vezetőt szeretné polgármesternek, és mind a tíz egyéni kerületben indítanak képviselőjelölteket. Ebből hét helyen szocialisták szabad demokrata támogatással küzdenek a képviselőségért, három körzetben pedig az SZDSZ élvezi majd az MSZP támogatását - mondta Nyúlné Zátonyi Zita. Hozzátette: listát önállóan állítanak.

A politikus hangsúlyozta, hogy az összefogás példátlan a két párt mohácsi szervezeteinek történetében, és úgy látják, most ennek köszönhetően jó esély van a sikerre. Utalt rá, az MSZP négy évvel ezelőtt a jelenlegi fideszes polgármester, Szekó József jelölését támogatta, akinek tevékenysége azonban idővel, megítélésük szerint, "túlságosan is a pártpolitika irányába billent".

Nyúlné Zátonyi Zita elmondta, a tizennyolc tagú mohácsi testületben az MSZP-nek jelenleg öt, az SZDSZ-nek egy képviselője van. Remélik, a választásokkal számuk gyarapodni fog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Kipakolt a Pécs 2010 program vezetője

"A Pécs 2010 program elmúlt fél évi rossz működésének az az alapvető oka, hogy a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva." - írja Takáts József, aki a pécsi kulturális fővárosi pályázat szellemi motorja volt, s a múlt hónapban mondott le Pécs kulturális főtanácsadójának posztjáról. Az egyetemi világból érkezett és a sikeres pályázatot kollgáival együtt jegyző Takáts félti a pályázat szellemiségét az inkompetens városi vezetéstől.

hvg.hu Itthon

Újabb lehetséges Toller-utód

A hvg.hu információi szerint Dr. Tóth József, a Pécsi Egyetem egykori rektora lehet az MSZP polgármester-jelöltje a jelenleg is altatásban lévő Toller László helyett. Míg az országgyűlési mandátum Juhász Istvánra, a párt helyi elnökére szállna.

MTI Itthon

Meghalt Toller sofőrje

Meghalt Szőke János, Toller László országgyűlési képviselő sofőrje pénteken Pécsett - közölte a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

hvg.hu Itthon

Bűnügyi toplista a HVG-ben: Pécs a legveszélyesebb

Pécsett volt a legveszélyesebb élni tavaly a hazai nagyvárosok közül: Európa 2010-es kulturális fővárosában 2005-ben relatíve kétszer annyi rablást, súlyos testi sértést és más agresszív bűncselekményt követtek el, mint például Győrött – állítja a HVG csütörtökön utcára kerülő száma. A cikkhez kapcsolódó, a nyomtatott lapból kimaradt táblázatokat csak itt, a hvg.hu-n tekintheti meg.

MTI Itthon

Toller balesete: senki nem fogyasztott alkoholt

A Toller László pécsi polgármester baleseténél sem a balesetet okozó sofőr, sem a szolgálati gépkocsi vezetője nem fogyasztott alkoholt. A politikus és sofőrje nem használtak biztonsági övet, a légzsákok kinyíltak.

MTI Itthon

A Fidesz Páva Zsoltot jelöli Pécs polgármesterének

A Fidesz a város 1994 és 1998 közötti polgármesterét, Páva Zsoltot jelöli Pécs első számú vezetőjének az októberi önkormányzati választásokra, és az összes körzetben indít jelöltet a képviselői székekért - közölte a párt városi elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Itthon

Ki lehet Toller utódja?

Egyszerre adtak hírt arról, hogy Toller László állapota rosszabodott, és arról, hogy a MSZP-nek továbbra is ő a polgármester-jelöltje. Miért nem gondolkodik a helyi szervezet az utódlásról? Ki jöhet szóba a balesetet szenvedett politikus utódjaként? A pécsiek suttognak.

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály Zimbabwéban

Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály Zimbabwéban

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe