A kormány oktatási reformjait a Fidesz elutasítja, és több ponton megkérdőjelezi azok alkotmányosságát is. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt oktatásügyi felelőse úgy fogalmazott, ha a kormánypárti többség átviszi a Tisztelt Házon a tandíjat is tartalmazó javaslatait, a Fidesz kénytelen lesz a közoktatási és a felsőoktatási törvény miatt is Alkotmánybírósághoz fordulni.

"Emlékszünk még arra, mikor az MSZP azt ígérte ingyenes lesz az első diploma, most pedig tandíjat akarnak bevezetni, igaz, ők másként nevezik. Eddig a diákok 75 százaléka tanulhatott ingyen, ha a mostani javaslat megvalósul mindössze 15 százaléknak lesz erre lehetősége. Ez rossz mindannyiunknak, rossz, mert mi hiszünk benne, hogy a tehetség nem pénz kérdése, és az ország jövője a fejekben rejlik" fogalmazott drámaian Pokorni Zoltán.

A Fidesz oktatási kabinetjének vezetője kiemelt alkotmányossági problémaként jelölte meg az egyetemek főiskolák pénze és ingatlanvagyona felett diszponáló Gazdasági Tanácsok (GT) döntési jogosítványait. A gazdasági szakembergárdából álló testület feladatkörét az előző ciklusban az Alkotmánybíróság már visszautasította, ezért a parlament csak tanácsadó szervként adhatott neki működési jogosítványokat. Most ezt a tevékenységet bővítenék ki úgy, hogy a GT a döntéseket elvonná az egyetemi szenátustól, forrásokat csoportosíthatnának át, és az intézmény ingatlanvagyonát jelzálogjoggal terhelhetnék meg.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető helyettese érthetetlennek tartja a Fidesz mindent gátló politikáját. "A reformprogrammal tartós fejlődési pályára lehet állítani az országot! Tudjuk, hogy a népszerűséget nehezebb megszerezni, mint elveszíteni, de mi kalkuláltunk ezzel. Az oktatási és egyéb reformoknak is meglesz a hozadéka 2008-ra. Az eredmények beszélnek majd helyettünk” – nyilatkozta magabiztosan a hvg.hu-nak a szocialista politikus, aki szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Közössége (HÖOK) őszi sztrájkjához meg van a diákoknak a joga. "Ezzel együtt szerencsés lenne, ha a követelésekből konkrét tartalmi javaslatok születnének, ha érdemi javaslatok nélkül marad a demonstráció, úgy azzal a kormányzat nem tud mit kezdeni" – fogalmazott Mesterházy.

Sipos A.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

HÖOK egyelőre nem támogatja a fer bevezetését

Az oktatási és kulturális miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke zárt tárgyalás után elmondták, jól sikerült a megbeszélés, de még további tárgyalásokra van szükség. Hiller István miniszter hozzátette: július 10-ig átadják a HÖOK-nak a színvonalas felsőoktatás megteremtésének következő ötéves programját. Július 10-e után dönt a hallgatói szervezet közgyűlése, de ők is kidolgoznak egy javaslatcsomagot. A minisztérium a Magyar Rektori Konferenciával is tárgyalást kezdeményez.

Itthon

Magyar fátum a felsőoktatásban

A felsőoktatás reformja évek óta napirenden lévő kérdés. A reform mibenlétét, a bolognai átalakulás egyes részkérdéseit illetően azonban nincs konszenzus, sem a pártok, sem a felsőoktatás különböző szereplői között. Jelen írás – melynek teljes változata a Kommentár című folyóiratban olvasható - a számos vitatott kérdés közül csak eggyel, az oktatás színvonalával foglalkozik.

MTI Itthon

Elhalasztanák a szavazást a felsőoktatási törvény módosításáról

A felsőoktatásban érintett szakszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy halassza el a felsőoktatási törvény módosításának hétfői szavazását, mert az abban szereplő változásokról a szaktárca nem egyeztetett az illetékes érdekképviseletekkel - közölte Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke szombaton.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

A Fidesz egyetért a HÖOK-kal és háborog

A Fidesz egyetért a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) abban, hogy felháborító és elfogadhatatlan a felsőoktatásban bevezetni kívánt utólagos képzési hozzájárulásról szóló kormányzati elképzelés.

Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a HÖOK

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte a szervezet elnöke pénteken.

MTI Itthon

Uniós oktatási támogatás roma fiataloknak

Az Európai Unió támogatásával Második esély elnevezéssel működik iskola a beregi roma fiatalok képzésére a vásárosnaményi kistérségben - közölte Jüttner Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere pénteken egy, a településen tartott konferencián, ahol az oktatási programot mutatták be.

MTI Itthon

A PDSZ tárgyalni akar az új oktatási miniszterrel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonnali tárgyalást kezdeményez az új oktatási miniszterrel a kormányprogram közoktatást érintő pontjairól - közölte Kerpen Gábor elnök pénteken Budapesten.

MTI Itthon

Csalást gyanítanak a HÖOK-elnökválasztáson

Az ügyészséghez fordult több hallgatói önkormányzat, szerintük ugyanis csalás történt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) novemberi egri elnökválasztásán; a szóban forgó szervezetek szombaton kivonultak a HÖOK újabb közgyűléséről, amelyen az elnökséget, illetve a felügyelő-bizottsági tagokat választották meg.

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát