szerző:
MTI

A felsőoktatásban érintett szakszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy halassza el a felsőoktatási törvény módosításának hétfői szavazását, mert az abban szereplő változásokról a szaktárca nem egyeztetett az illetékes érdekképviseletekkel - közölte Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke szombaton.

Kérésüket azután fogalmazták meg, hogy szombaton három szakszervezet - az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezte, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - vezetői találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat a felsőoktatásban tervezett változtatásokkal kapcsolatban.

A szavazás elhalasztását az elnök azzal indokolta, hogy még június 9-én Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez írt levélben azt kérték: a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos elképzeléseket a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsban vitassák meg közösen.

Hiller István a szakszervezetekhez írt válaszában augusztus 1-jét jelölte meg a konzultáció dátumául - mondta Kis Papp László, hozzátéve, hogy ez a találkozó alkalmas lesz arra, hogy a felsőoktatási törvény kapcsán az érdekképviseletek részletesen kifejtsék álláspontjukat, hiszen a törvény kapcsán nem csak két "kiragadott részről van szó", nevezetesen a gazdasági tanácsok módosított hatásköréről és a fer-ről (felsőoktatási részhozzájárulás).

A szakszervezetek úgy gondolják, hogy fent említett két "témán" kívül többek között meg kell vizsgálni az alap- és mesterképzés, valamint a PhD képzés jövőjét és a felsőoktatási kutatás helyzetét. Nem indokolt ez a kapkodás - utalt az FDSZ elnöke a felsőoktatási törvény hétfői zárószavazására, amelynek elhalasztását kérték. 

"Érdemi párbeszédre nem került sor" - nehezményezte a szakszervezeti elnök, emlékeztetve arra, hogy Hiller István az oktatási bizottsági meghallgatásán kiemelte a szakszervezetekkel folytatott párbeszéd fontosságát.

"Mi igényt tartunk erre a párbeszédre, és vannak olyan javaslataink, amelyek biztos, hogy kezelhetőek lesznek, tárgyalási alapok lesznek és az egész felsőoktatást érintik" - mondta el Kis Papp László.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szombati reagálásában emlékeztet arra, hogy a tárca minisztere és szakállamtitkára a módosító csomag készítése során folyamatosan tárgyalt a felsőoktatás minden szereplőjével, a szakszervezetekkel például két hete vitatta meg a tervezett intézkedéseket.

"Értetlenül hallgatja" továbbá az OKM azon szakszervezeti kérést, hogy a kormány halassza el a felsőoktatási törvény módosításának végszavazását addig, amíg arról a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsban nem tárgyalnak, ugyanis a parlament előtt fekvő csomag egyetlen olyan módosítást sem tartalmaz, amely a felsőoktatásban dolgozók élet- és munkakörülményeit, esetleges korábban szerzett jogait hátrányosan érintené. 

A minisztériumi közlemény kitér arra, hogy a fer bevezetése "kifejezetten előnyös" fejlesztési lehetőségekhez juttathatja az felsőoktatási intézményeket, így az ott dolgozókat is.

"A Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács augusztus 1-jei ülésének meghívója az érintettekhez már eljutott. Ennek időpontját éppen a legnagyobb felsőoktatási szakszervezet elnökének kifejezett kérése szerint - vidéki elfoglaltságát tiszteletben tartva - határozta meg a minisztérium" - olvasható az OKM közleményében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A PDSZ tárgyalni akar az új oktatási miniszterrel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonnali tárgyalást kezdeményez az új oktatási miniszterrel a kormányprogram közoktatást érintő pontjairól - közölte Kerpen Gábor elnök pénteken Budapesten.

EduPress Itthon

Hiller hallgatóként is akarná a FER-t

Ha ma lennék egyetemista, ugyanazt gondolnám a fer-ről, mint most miniszterként, úgyhogy továbbra is támogatom annak bevezetését – mondta Hiller István. A szaktárca vezetője Gyurcsány Ferenccel és a HÖOK elnökével tartott fórumot a felsőoktatási hallgatók előtt csütörtök délután az EFOTT-on.

HVG Trend

Kritikán aluli a felsőoktatásba bekerülők nyelvtudása

Nem kötelező a felsőoktatási intézményeknek nyelvet oktatniuk, a legtöbb helyen mégis megteszik: a középiskolából ugyanis olyan gyér nyelvtudással lépnek ki a diákok, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsgára az egyetemeknek-főiskoláknak kell felkészíteniük őket.

MTI Itthon

Csaknem százezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Az előzetes adatok szerint eddig összesen 97 ezer felsőoktatási jelentkezés érkezett be postai vagy elektronikus úton az Országos Felsőoktatási Információs Központhoz (OFIK) - közölte Roberts Éva tájékoztatási igazgató-helyettes csütörtökön az MTI kérdésére.

MTI Karrier

Több nő szeretne bekerülni a felsőoktatásba

Továbbra is a nők szeretnének nagyobb arányban bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, az idei több mint 131 ezer jelentkezőnek 59 százaléka nő, s csak 41 százaléka férfi - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ legújabb elemzéséből.

Itthon

Magyar fátum a felsőoktatásban

A felsőoktatás reformja évek óta napirenden lévő kérdés. A reform mibenlétét, a bolognai átalakulás egyes részkérdéseit illetően azonban nincs konszenzus, sem a pártok, sem a felsőoktatás különböző szereplői között. Jelen írás – melynek teljes változata a Kommentár című folyóiratban olvasható - a számos vitatott kérdés közül csak eggyel, az oktatás színvonalával foglalkozik.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal

Félmillió forintra büntette a Coca-Colát a kormányhivatal