szerző:
MTI

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem tud azonosulni a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota újabb magyarellenes kijelentéseinek "megfogalmazásával", Robert Fico miniszterelnök pedig nem tulajdonít jelentőséget Göncz Kinga magyar külügyminiszter szlovák kormányzati elhatárolódást sürgető levelének.

Gasparovic szerdán Pozsonyban annak kapcsán érintette Slotának a Lidové Noviny című cseh lapban megjelent magyarellenes kijelentéseit, hogy egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól Göncz Kinga - szlovák kollégájához, Ján Kubishoz írott - leveléhez, amelyben a magyar diplomácia vezetője Budapest azon elvárásának adott hangot, hogy a szlovák kormány határolódjon el Slota európai normáktól idegen kijelentéseitől.

Az újságírói kérdésre Gasparovic a SITA hírügynökség idézte mondat szerint úgy fogalmazott: "Persze hogy nem tudok egyetérteni azzal a megfogalmazással, ahogy azt a nyilvánosság elé tárta." Hozzátette, hogy a magyar-szlovák alapszerződés nyomán minden probléma könnyen megoldható.

A hírügynökség nem sokkal később röviden a miniszterelnök, Robert Fico reagálását is ismertette. Fico nem úgy látja, hogy Szlovákia és Magyarország között bármilyen probléma állt volna elő, Göncz Kinga levelét pedig "nem tartja fontosnak" - fogalmaz a SITA, és idézi Robert Fico ezzel kapcsolatosan elhangzott mondatát, miszerint: "A világban annyi mindenféle levél kering."

Ján Kubis, Göncz Kinga levelének címzettje is csak annyit mondott, hogy "a magyar kormány nyugtalanságának világos megnyilvánulásaként" értékeli a levelet.

A szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón elhangzottakat később részletesen ismertető TASR hírügynökség szerint a Slota-kijelentések miatt Magyarországon keletkezett nyugtalansággal kapcsolatosan Fico úgy fogalmazott, hogy "én nem lehetek és nem is leszek sem a hírmagyarázója, sem pedig lapszéli jegyzetírója a mások szájából elhangzott politikai kijelentéseknek." Hangsúlyozta, hogy miniszterelnökként egyedül a kormány tevékenységéért és a kormánytagok kijelentéseiért vállal felelősséget. Egyébként - mondta Fico - a magyar-szlovák kapcsolatok "teljesen normálisak", és helytelen lenne ezt a kapcsolatrendszert a nemzeti kisebbségek kérdéskörére szűkíteni. Szavai szerint "a Magyar Köztársasággal fennálló kiterjedt kapcsolatokban vagyunk érdekeltek, és én e tekintetben semmilyen problémát nem látok".

A magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota a cseh lapban ismét olyan magyar történelmi személyiségeket nevezett a szlovák nép tömeggyilkosainak, mint II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos. Irigykedve szólt a csehekről, amiért azok a második világháború után a kisebbségek jogfosztását és kitelepítését törvényesítő Benes-dekrétumok után ki tudták űzni a Csehországban addig őshonos szudétanémet kisebbséget, s ezért ma Prágának nincs olyan gondja a németekkel, mint Pozsonynak van a szlovákiai magyarokkal, akiknek vezetői Slota szerint folyamatosan veszélyeztetik Szlovákia területi egységét, mert a történelmi Magyarország újrateremtésén mesterkednek.

Göncz Kinga a hét elején levélben kérte szlovák kollégája, Ján Kubis közbenjárását annak érdekében, hogy az új szlovák kormány tegyen lépéseket a Slota-féle megnyilvánulások elkerülésének érdekében. A magyar diplomácia vezetője azt írta: bízik abban, hogy a szlovák kormány nem enged teret a szélsőséges hangulatkeltésnek. 

Ezzel szemben Robert Fico arra hivatkozik, hogy a kormánykoalíció egyik pártjának élén álló Slota nem a kormány, hanem csak a koalíciós tanács tagja. A három kormánypárt elnökeiből, Robert Ficóból, Ján Slotából és Vladimír Meciarból álló testület azonban tudvalevően a kormányzat legerősebb döntéshozatali szerve.

Ján Kubis jelezte: Göncz Kinga levelét szerdán kapta kézhez, tanulmányozni fogja és mindenképpen válaszolni fog, "méghozzá egyértelműen és nagyon gyorsan". A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy a válaszlevél tartalmáról a miniszterelnökkel, Robert Ficóval is egyeztetni készül, de megeshet, hogy a levél a saját külügyminiszteri illetékességén belül fogalmazódik meg.

Göncz reagál a reagálásra

A magyar diplomácia vezetője megelégedéssel nyugtázta, hogy a szlovák államfő és a kormány reagált a Slota-nyilatkozattól való elhatárolódásra vonatkozó magyar kérésre - közölte szerdán a Külügyminisztérium szóvivője. Göncz Kinga fontosnak tartja, hogy Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök kifejezte egyet nem értését Ján Slota, a kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke megfogalmazásaival - szerepel Polgár Viktor közleményében.

A magyar külügyminiszter kedden írt levelet szlovák partnerének, Ján Kubisnak, akinek közbenjárását kérte annak érdekében, hogy a szlovák kormány tegyen lépéseket a magyar-szlovák együttműködésre nézve aggasztó megnyilatkozások elkerülése érdekében. Göncz Kinga levelében megállapította: megütközéssel olvasta Ján Slotának a szlovákiai magyarokra és a Magyar Koalíció Pártjának politikusaira tett sértő kijelentéseit, amelyek július 22-én jelentek meg egy cseh napilapban.

A külügyi szóvivő közleményében kitért arra, hogy a szlovák államfő szerdán hangsúlyozta: a két ország közötti viszonyban az alapszerződést tartja irányadónak. "Göncz Kinga bízik abban, hogy Robert Fico miniszterelnök úrnak is alkalma nyílik majd a külügyminiszteri levélben foglaltak alaposabb tanulmányozására" - szögezte le Polgár Viktor.

A budapesti külügyi közlemény szerint Göncz Kinga megnyugtatónak tartja a szlovák kormányfőnek azon kijelentését, hogy Pozsony a két ország minél szélesebb kapcsolataiban érdekelt. "A magyar külügyminiszter éppen ezért, illetve a mostanra kialakult jó munkakapcsolat alapján nagy érdeklődéssel várja szlovák kollégájának kilátásba helyezett levelét, amely Ján Kubis nyilatkozata szerint egyértelmű és nagyon gyors lesz - szerepel végül Polgár Viktor kommünikéjében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Slota ismét feljelentette Durayt

Ján Slota ismét bűnvádi feljelentés tett Duray Miklós ellen, mert a szlovákiai magyar politikus a trianoni békediktátum évfordulóján azt mondta, hogy "a magyarság nem pusztul - tisztul".

MTI Világ

A németek elűzéséért irigyli a cseheket a szlovák pártvezér

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éles, szélsőségesnek minősített magyarellenes kijelentéseiről elhíresült elnöke egy cseh lapban szombaton közölt interjújában jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

MTI Világ

Ficónak magyarázkodnia kell Slota szövegei miatt

Kormányának az emberi jogok és az európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatta Robert Fico szlovák miniszterelnök, elhárítva a felelősséget magától a koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Ján Slotának botrányt keltő legújabb nyilatkozatáért.

MTI Világ

Egyre népszerűbb a szlovákok körében Robert Fico

Több mint 5 százalékponttal emelkedett Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szlovák párt vezetőjének népszerűsége azóta, hogy megnyerte a június 17-i parlamenti választásokat, majd megbízást kapott az új kormány megalakítására.

MTI Világ

Ján Slota feljelentette Duray Miklóst

Feljelentette Duray Miklóst a magyarországi médiában elhangzott kijelentései miatt Ján Slota, a magyar- és romaellenes kirohanásairól elhíresült szlovák nacionalista politikus, aki már arra is bíztatta híveit, hogy üljenek harckocsikba és tegyék a földdel egyenlővé Budapestet.

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától