Továbbra sincs megegyezés a Kossuth tér használatáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem hajlandók elhagyni a Kossuth teret a Parlament előtt már egy hónapja tüntetők, és nem engednek követeléseikből - ismertette a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet álláspontját Takács András ügyvivő szerda este a Parlament előtti emelvényen.

Mint mondta, nem közeledtek az álláspontok a rendőrséggel és a Miniszterelnöki Hivatallal folytatott tárgyaláson, engedményeket nem adnak, a Parlament előtt fognak emlékezni október 23-án. Takács András közölte azt is, hogy csütörtökön még egyeztetnek a rendőrséggel, de abba nem nyugszanak bele, hogy eltávolítsák őket a Kossuth térről.

Az este folyamán magnófelvételen üzent a tüntetőknek az országos körözés alatt álló Budaházy György, aki úgy fogalmazott: a Kossuth téren már nem forradalom van, néhány ember fagyoskodva ünnepli, hogy gyakorolhatja állampolgári jogait. Hozzátette: akkor lesz újra forradalom, ha a fiatalok szeptember 17. 18. és 19-hez hasonlóan újra ott lesznek, és megmutatják erejüket. 

Grespik László, a Kossuth téri tüntetők jogi tanácsadója este 10 óra körül közölte, azt javasolta a rendőrségnek, hogy október 23-ra bizonyos feltételekkel átengednék a Kossuth tér egy részét a diplomatáknak és az állami ünnepségen résztvevőknek. Elmondta, a demonstráció szervezői nem járulnak hozzá, hogy a rendőrség lebontassa az egy héttel ezelőtt felállított 800 négyzetméteres sörsátrat, és ahhoz is ragaszkodnak, hogy a színpadi hangosítást használhassák. Szerinte a rendőrségnek nincs jogi alapja feloszlatni a tüntetést, mert az békés demonstráció.

Késő estére mintegy 150 ember maradt a Parlament előtti téren, hallgatta a szónoklatokat és együtt imádkozott a sámánokkal. A Kossuth téren este a forgalom zavartalan volt, rendőri intézkedésre nem volt szükség.