szerző:
hvg.hu

Magyar és román civil szervezetek nyomásának hatására, a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság közzé tett egy határozatot, amely lényegesen megváltoztatja a verespataki aranybánya engedélyezési folyamatát ­– olvasható a Greenpeace, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös közleményében.

A héten kiadott sajtóközleményében a román hatóság jelezte, hogy kötelezi a beruházó kanadai céget az érintett bányaterület területrendezési terve stratégiai környezeti vizsgálatának elvégzésére, amit mindeddig megpróbált elkerülni a bányacég. A folyamatba kötelesek lesznek bevonni a környező érintett országokat is, ami újabb lakossági fórumokat is jelenthet – értesítenek a zöldszervezetek.

2006. szeptember 20-án román környezetvédelmi hatóságok úgy döntöttek, jóváhagyják az RMGC kérelmére Verespatak területrendezési terveit anélkül, hogy a cég elvégezte volna az ilyenkor európai jogszabályok által előírt stratégiai környezeti vizsgálatot (Strategic Environmental Assessment, SEA) – olvasható a sajtóközleményben. A SEA irányelv Romániában már 2004. decembere óta érvényben van, így a román hatóságok döntése egyértelműen megsértette ezt az irányelvet. Szeptember végén 17 romániai civil szervezet, valamint a Greenpeace, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége is levélben követelte a román, magyar és európai uniós hatóságoktól, hogy vonják vissza az uniós jogszabályba ütköző döntést, amely az egyik fontos engedély az aranybánya megnyitásához.

„A területrendezési engedélyek visszavonása, és a stratégia környezeti vizsgálatra kötelezés legkevesebb egy évvel halaszthatja el az aranybánya engedélyezési folyamatát. Ez óriási pluszköltségeket jelent a cég számára, valamint egyértelművé teszi, hogy megbukott a kanadai cég azon reménye, miszerint az aranybánya projektet Románia Uniós csatlakozása előtt engedélyeztethetik. A stratégiai környezeti vizsgálat legalább ugyanolyan hosszú és bonyolult folyamat, mint az aranybánya 2004 decemberében elindított hatásvizsgálati eljárása, amelynek keretében lakossági fórumokat tartottak augusztus végén Magyarországon is. Amíg az RMGC el nem végzi ezt a vizsgálatot, nem kaphatja meg a környezeti engedélyt az arany kitermeléséhez” – összegzik a közleményt kiadók.

„Ez az eset is bizonyíték arra, hogy az Európai Unió és Magyarország igenis képes hatást gyakorolni a román eseményekre, így megakadályozhatók a háttérben zajló illegális tevékenységek a bánya engedélyezésével kapcsolatban .-mutatott rá Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a román hatóságok a jelek szerint ha lassan is, de közelítik az engedélyezési eljárást az Unió kívánalmaihoz. Ez biztató jel a későbbi döntések tekintetében is” – mondta Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője.

„Fontos megjegyezni, hogy ezzel a döntéssel Verespatak és Magyarország is időt nyert, újabb esélyt kapott, s a stratégiai környezeti vizsgálattal újabb, nem várt akadályok elé állíthatjuk a beruházót. Már a cég által benyújtott környezeti hatástanulmány alapján sem volna szabad megadni a környezetvédelmi engedélyt, de a stratégiai hatásvizsgálat további lehetőséget biztosít a beruházás megakadályozására” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

RMCG: a legjobb technológiát visszük Verespatakra

A Verespatakra tervezett aranybánya a piacon elérhető legjobb technológia alapján létesülne, a projekt nem összehasonlítható a 2000-ben katasztrófát okozó nagybányai létesítménnyel - mondta John Aston, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) környezetvédelemért felelős alelnöke a projekttel kapcsolatos közmeghallgatáson Budapesten.

MTI Itthon

Greenpeace-demonstráció: nemet a génmódosításra!

Közel hatvan Greenpeace aktivista demonstrált a génmódosítás- mentes Magyarország fenntartásáért ma délelőtt a Hősök terén. A piros és fehér egyenruhát viselő aktivisták fekve alkottak élőképet egy biokukoricából kirakott óriási Magyarország térkép közepén. A magyar közvélemény és az Európai Unió döntéshozóinak közvetítendő üzenet, amelyet az emberi testek formáltak felirattá a következő: „NO GMO!” avagy „Nemet a génmódosításra!”

MTI Itthon

Súlyos hiányosságok a verespataki hatástanulmányban

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) azt javasolja a román hatóságoknak, hogy ne fogadják el a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát – mondta Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

euractiv/hvg.hu Világ

A verespataki bányanyitásról még hónapokig folyik a közvita

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést – jelentette ki Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

euractiv.hu Világ

A Greenpeace megfestette egy holland erőmű oldalát

„A dohányzás öl” - ezt a feliratot festették fel többméteres betűkkel a Greenpeace holland aktivistái a maasvlakte-i erőmű falára. Kezdeményezésükkel a környezetvédők tiltakoznak az Eon villamosművek azon terve ellen, hogy újabb szénalapú erőművet építsen Hollandiában.

MTI Világ

Bezárták a verespataki bányát

Bezárták a verespataki állami aranybányát és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

MTI Világ

Verespatak: az EU a szabályok betartására figyelmeztet

Az Európai Bizottság a román hatóságokkal folytatott kommunikációja során folyamatosan hangsúlyozta, hogy a verespataki (Rosia Montana) aranybánya-projekt során az összes vonatkozó uniós jogszabályt megfelelőképpen figyelembe kell venni - emelte ki Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos abban a hivatalos válaszban, amelyet Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő kérdéseire adott.

MTI Itthon

Verespataki telket kapott Gyurcsány

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott pénteken Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Greenpeace magyarországi szervezete. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

MTI Világ

Greenpeace: "tétlenség miatt zárva" a román minisztérium

Ma délelőtt magyar, román és osztrák Greenpeace aktivisták lezárták a román környezetvédelmi minisztérium főbejáratát. Az aktivisták élő láncot alkottak a bejárat lépcsőin és egy transzparenst helyeztek az ajtóra a következő feirattal: “Tétlenség miatt zárva”.

Timothée Chalamet tökéletes kiejtéssel mondja azt, hogy Szilvásvárad

Timothée Chalamet tökéletes kiejtéssel mondja azt, hogy Szilvásvárad

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Feltámasztották a PlayStation egyik klasszikusát, ismét játszható a MediEvil

Feltámasztották a PlayStation egyik klasszikusát, ismét játszható a MediEvil

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ilyen buszokkal szállítják mostantól a rabokat

Ilyen buszokkal szállítják mostantól a rabokat