szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szalmonellás húst találtak egy szegedi hipermarketben; a kifogásolt 35 kilogramm hústerméket elkobozták - tájékoztatott a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás élelmiszerhigiéniai osztályvezető főállatorvosa.

A megyében az ünnepek miatt november 20-a óta kiemelt élelmiszer-ellenőrzéseket tartanak, amelynek keretében friss húst, halat, szaloncukrot és csokoládét is vizsgálnak, tekintettel arra, hogy ezek a termékek az ünnepek miatt nagyobb számban kerülnek forgalomba.
 
Az ellenőrzés során egy szegedi hipermarketben szalmonellabaktériumot találtak a darált húsban, ezért 35 kilogramm húst elkoboztak. Az elkobzott árut a vásárhelyi veszélyeshulladék-telepre szállítják.

Az uniós előírások szerint sem az előkészített, sem a darált húsban nem lehet szalmonella, mert bár a sütés és a főzés során a baktérium elpusztul, a nyers hússal érintkezők megfertőződhetnek, így a szalmonella mégis átterjedhet a környezetére.

A január 5-ig tartó kiemelt szemle során eddig 21 terméket kifogásoltak; a szalmonellás hús mellett jelölési, illetve a származás igazolásával kapcsolatos problémákkal is találkoztak. Ezekben az esetekben minőségvédelemi bírságot szabnak ki, amely legkevesebb 50 ezer forint.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!