Fideszes kordonbontás - információk percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. Információk percről percre.


18:32

A Kossuth téren erős a rendőri készültség. A térhez közeli Honvéd utcában az MTI tudósítója pénteken kora este két vízágyús teherautót látott járó motorral, közöttük parkol egy rendőrségi nyitott terepjáró, könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezéssel. A Parlament északi parkolójában nagyon sok a rendőr, a távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy három fehér turistabuszból éppen szálltak ki a rendőrök és a buszok poggyásztartóiból pajzsokat vettek elő, testvédő mellényeket és lábszárvédőket vettek fel. További két Ikarus-busszal is rendőrök érkeztek. A helyszínen mentő is várakozik, a tudósítók lószállító járművet is láttak.

18:02

A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el pénteken a Kossuth téri rendőrségi kordont - írja Sólyom László köztársasági elnök a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

17:52

Újabb rendőrök érkeztek, kettős sorfalat állnak és várhatóan újabb kordont húznak majd fel. Egy kocsin mozgó színpadot állítottak fel, dalokat hallgat a közel 2000 tüntető és néha felszólal valaki.

17:25

Mindannyiunkkal, az országgal fizetteti meg a felelőtlensége árát, aki az utcára viszi a politikát - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter pénteken Parádon.

16:53

A Fidelitas szerint a kormány fél az emberektől, ezért bukósisakos, azonosítószám nélküli rendőrök mögé bújik.

16:50

A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogad-hatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta pénteken azt követően, hogy a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi akció keretében elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont. Részletek

16:46

A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogad-hatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta azt követően, hogy a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi akció keretében elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.

16.35

Kósa Lajos korábban rögzített polgármesteri programja miatt nem volt ott pénteken a Fidesz országgyűlési frakciójának ülésén. Az ellenzéki politikus a kordonbontásról sem tudott állítólag, különben átszervezte volna a programját.

16:00

Az egyik szónok azt mondta, hogy bejelentették a rendőrségen a tüntetést, nem oszlathatják őket a rendőrök, de a tüntetők se provokálják őket. Egy másik felszólaló elmondta, hogy Wittner Máriával beszélt, és kérte, hogy jöjjön és hívja a Fideszes képviselőket, mert a képviselők mentelmi joguk miatt lebonthatják a kordont, míg a tüntetőket elvihetik emiatt a rendőrök.

15:16

Kósa Lajos korábban rögzített polgármesteri programja miatt nem volt ott pénteken a Fidesz országgyűlési frakciójának ülésén. Erről az ellenzéki politikus az MTI érdeklődésére nyilatkozott. Mint mondta, amikor ismertté vált előtte a frakcióülés időpontja, már nem tudta átszervezni a programjait.

14:44

© AP
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint nincs rendjén, hogy a Fidesz magyarországi országgyűlési képviselői nem tartják be a magyar alkotmányos normákat -  s különösen nincs rendjén, hogy az európai parlamenti képviselők is részt vesznek egy törvény- és alkotmányellenes akcióban, miközben pontosan tudják, hogy a jogállamiságot mindenhol számon kérik az EU-tagállamokban. Részletesebben.

14:22

A képviselők nem polgári engedetlenségi akciók szervezésére kaptak felhatalmazást a választóktól, hanem hazánk jövőképességének megteremtésére - közölte az MTI érdeklődésére Kóka János gazdasági miniszter, aki párbeszédet, egyeztetést kezdeményez az ügyről. Részletesen.

14:12

A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előrehozott választásokat szoktak tartani - jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere a Hír Televíziónak. Részletesen.

14:11

A Jobbik Magyarországért Mozgalom e-mailben üdvözölte a Fidesz képviselőinek kordonbontását. "Egy lopakodó diktatúra ellen eréllyel és bátran kell fellépni" - áll levelükben, melyben a Kossuth térre hívják a Gyurcsány-rezsim távozását követelőket.

14:06

A szónoknak hangosbeszélőt szereztek, új Alkotmányt követelnek. A jelénlévőket sms-ek küldésére kérik, hívjanak ki másokat is. A kordon mögött rohamrendőrök sorakoztak fel.

14:02

Egyelőre csak gázspray és gumibot látható a Kossuth teret biztosító rohamrendőröknél, egyéb, tömegoszlatásra alkalmas eszközt jelenleg nem látni náluk - jelenti a HavariaPress.
13:00-14:00 (Oldaltörés)

13:58

Morvai Krisztina, az október 23-ai budapesti erőszakos eseményeket vizsgáló civil jogászbizottság társelnöke szerint a kormány kézi vezérléssel kívánja irányítani és brutalitásra, jogellenességre bújtja fel a rendőrséget.

13:55

Az úttest tele van emberekkel, az egykori Kossuth tériek visszatértek a térre. Ismert szélsőjobboldali figurák is megjelentek, egy alkalmi szónok arra buzdítja a jelenlevőket, hogy maradjanak, tartsanak ki, így vélhetően ma este is ott lesznek a téren.

13:51

Nem engedik haza a rendőrségtől a szolgálati idejük lejárta után sem azokat a rendőröket, akik eddig részt vettek a Kossuth tér biztosításában - értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál egyelőre nincs mozgósítás, de felkészültek erre a lehetőségre is. Mint ismert, délelőtt fideszes képviselők lebontották a téren álló kordont, majd a rendőrök kora délután - erős biztosítás mellett - visszaállították azt.

13:48

A "tavaszi hadjárat"  megkezdését jelentette be "az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Részletek itt.

13:39

Egy férfi egy Árpád-sávos zászlóval betört a kordonon belülre, társai megéljenezték. A rendőrök körbefogták, majd kivezették. A kihangosítós autó sofőrje már korábbi tüntetéseken is részt vett, egyszer 80 ezer forintra meg is bírságolták. Már közel 3000 ember gyűlt össze, és mindenki további tüntetőkért telefonál. A kordon még mindig nem teljes a téren.

13:27

Már több mint 1000 ember van a téren, de elég sok a bámészkodó is. Sokan hazamennek melegebb ruháért, úgy tűnik, hogy marad a tömeg – jelentette helyszíni tudósítónk. A téren egy „forradalmi autó” beállt szemben a Parlamenttel, zászlókkal és hangsobeszélővel, amiből az InfoRádió szól. A rendőrök megkezdték a parkoló mellett is a kordon visszaállítását.

13:13

A Kossuth téren körülbelül harminc aktív tüntető és további körülbelül száz demonstráló gyűlt össze, legalább ennyire tehető a bámészkodók és az újságírók száma is. A tüntetők szinte teljesen elfoglalták a 2-es villamos sínpályáját, így a járat nem közlekedik. A demonstrálók nem egységesek, s nincsen egyértelmű vezetőjük sem. Tudósítónk beszélt egy önmagát Szöcskének nevező tüntetővel, részletek itt.
12:00 - 13:00 (Oldaltörés)


12:39

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket; a kormányfő több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A miniszterelnök erről azt követően beszélt újságírók előtt, hogy Szili Katalint tájékoztatta a rendőrségtől kapott információkról. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendet meg kell őrizni. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

12:35

Információink szerint a tüntetők egy része, a 20-30 fős „keménymag” vezetésével a Néprajzi Múzeummal szembeni villamosmegállóban nekiment a rendőrkordonnak. Egy férfi, aki a szervezők is próbáltak lehűteni, hergeli a tömeget. A gumibotok is előkerültek fenyegetésképpen, de összecsapás egyelőre nem történt. A villamos lépésben halad, bár a tüntetők fel-felkiáltanak: „engedjétek el a villamost”.

12:30

A rendőrség megkezdte a Kossuth Lajos téren fémkordon újjáépítést. A téren, ahol a Fidesz akciójának hírére mintegy három-négyszáz ember gyűlt össze, mintegy félezer rendőr alkotott elő kordont az elbontott kerítés helyén. Több, a tavalyi Kossuth téri tüntetésekben szervezőként fellépett személy provokálni próbálta, leköpdöste a rendőröket. Egyes esetekben tettlegesség történt, dulakodás kezdődött a rendőrök és a tüntetők között.

12:15

A rendőrök élő kordont alkotva védik a Kossuth teret, de nincsenek még elegen a tér teljes védelméhez, így a tüntetők után vonulgatnak – számol be a hvg.hu helyszíni tudósítója. Az 50-100 főből álló csapat szóváltásba keveredett a magyar újságírókkal, a külföldi médiának azonban örülnek. A rendőröknek beszólnak, provokálják őket: „tessék megbilincselni”, „elvihetnek a börtönbe”. A rendőrök többségén nincs azonosító. A villamos még jár, de a téren járkáló tüntetők, újságírók, bámészkodók miatt lassult a forgalom. Az arra járó autók közül sokan dudálnak, „aki dudál, velünk van” – skandálják erre a téren lévők. Tudósítónk szerint két ott beszélgető rendőr arról tanácskozott: addig kéne szétverni a téren lévő tömeget, amíg csak ennyien vannak, "abból nem lenne nemzetközi bonyodalom".

A Parlament oldalánál rohamrendőröket szállító teherautók és buszok állnak. A kordonban álló rendőrök elfordulnak a tüntetőktől és a fotósoktól. Szórólapot is osztogatnak, amelyen a Magyar Nemzetért Mozgalom nyilatkozata van: „a mára már teljes országot átfogó megmozdulásokkal újra kinyilvánítjuk: „nem engedünk a Kossuth téren megfogalmazott céljainkból”, illetve „célunk a valódi rendszerváltás megvalósítása, a jogállamiság, a szabadságjogok és hazánk függetlenségének maradéktalan helyreállítása” – áll az osztogatott papírokon.

Tudósítónk szerint úgy tűnik, a tüntetők egy része előre készült a mai napra.

Mi történt délelőtt? (Oldaltörés)

© AP
A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik délelőtt 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést. Ezt követően a képviselők - megfelelő szerszámokkal felszerelkezve - kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. A hvg.hu által megkérdezett Havasi Bertalan Fidesz-sajtófőnök szerint a helyszínen volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, valamint az egész frakció testületileg.

Szájer József a Magyar Rádió tudósítójának azt mondta: Európában példátlan és tarthatatlan, hogy korlátozzák a polgárok szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát. A téren szolgálatban lévő rendőrök kezdetben a kordon visszaállításával próbálkoztak, de végül kisebb sorfalat alkotva figyelik az eseményeket.

Fél 12-kor a fideszes képviselők bevonultak a parlamentbe, ahol frakcióülést tartottak. Az ülést követően a politikusok nem voltak hajlandóak nyilatkozni, mindenki Szájer József EP-képviselőre mutatott, aki azonban kijövetele után a Hír Tv-hez fordult.

Ha szankciók érnek a kordon lebontása miatt, nem kívánunk élni mentelmi jogunkkal - jelentette ki Szájer József, a Fidesz EP képviselője, a Hír TV-nek adott nyilatkozatában. Mint mondotta, ha újra felrakják a kordont, holnap ismét lebontják. Törvénytelen intézkedésnek tartják, ami ellen indokolt a pogári engedetlenség, fejtette ki. "Az előbb egy hölgy Orbán Viktort bírálta itt a téren, ha állt volna a kordon, ezt itt nem tehette volna meg. Mi nem egy konkrét nézet, ideológia jegyében cselekedtünk, hanem egyszerűen úgy éreztük, sérül a gyülekezési jog. A Kossuth teret vissza kell adni a magyar polgároknak" - mondta Szájer.

A kordon-ügy háttere (Oldaltörés)

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője szerdán levélben szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében. A kormányszóvivő akkor válaszul azt közölte, hogy a téren álló kordonok eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik. Petrétei József igazságügy-miniszter kifejtette: a rendőrségi törvény szerint csak az országos rendőrfőkapitány útján adhat egyedi utasítást, így a budapesti rendőrfőkapitány intézkedésével kapcsolatban nem rendelkezik a határozat megsemmisítésének jogával.

A Kossuth teret október 22-ről 23-ára virradóra ürítették ki, és zárták le kordonokkal. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánya a rendőrségi törvény egyik paragrafusára és egy 1996-os kormányrendeletre hivatkozva rendelte el a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását októberben és novemberben. Az erről szóló határozatokat a rendőrség saját webhelyén hozta nyilvánosságra. A Gergényi Péter által jegyzett dokumentum szerint a "szükséges ideig, a biztonsági kockázat fennállásának időtartamáig" lesz műveleti terület a Kossuth Lajos tér.

Az intézkedés nyilvánosságra hozását korábban több civil szervezet és az adatvédelmi biztos is kérte. Péterfalvi Attila január közepén a Magyar Nemzetnek elmondta: a dokumentumot a rendőrségnek ki kell adnia, hiszen a főkapitány döntése több alkotmányos jogot érint. Ilyen a helyváltoztatás és a gyülekezés szabadsága.

A tüntetők az állami ünnepséget követően megpróbáltak visszamenni a kordonnal körülvett térre, a rendőrség azonban megakadályozta ebben őket. Ezt követően hajnalig tartó összecsapások kezdődtek a rendőrök és a tüntetők között Budapest belvárosában.

Hozzászólások