Szabadai Viktor lett az SZDSZ új budapesti elnöke

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szabadai Viktor lett az SZDSZ budapesti választmányának új elnöke - erősítette meg a politikus pénteken.

A XIII. kerületi pártszervezet elnöke 36, Lakos Imre, a testület eddigi elnöke, országgyűlési képviselő 34 szavazatot kapott. A voksolást meg kellett ismételni, mert első körben szavazategyenlőség (35-35) alakult ki a jelöltek között. A 76 fős választmányból 73-an vettek részt a szavazáson, hárman mindkét esetben érvénytelen szavazatot adtak le. Az MTI-szabad demokrata forrásból úgy értesült, hogy az új elnököt támogatta Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, és John Emese, fővárosi frakcióvezető is.

Szabadai Viktor a választást követően elmondta: a liberális pártnak a fővárosban új erőre, lendületre van szükség, hogy 2009-re, a pártelnöki ciklus végére az SZDSZ Budapesten nagypárt legyen. A kitűzött cél a fővárosban 20 százalék - hangsúlyozta. A feladatokról szólva közölte: össze kell hangolni, egységesíteni kell a kerületek és a főváros politikáját, de emellett be kell mutatni, hogy Budapest liberális város. Lakos Imrét elismerés illeti négyéves munkájáért, és közösen fognak dolgozni azért, hogy kettejük programjának legjobb elemeit megvalósítva erősödjenek a liberálisok a fővárosban.
   
Kóka János pártelnök és Demszky Gábor főpolgármester hamarosan létrehozza az SZDSZ Budapest kabinetjét, amely foglalkozik a választmány programjával is - tette hozzá. Az SZDSZ idei tisztújítási folyamatában többször fordult elő szavazategyenlőség; a március 31-i elnökválasztáson is meg kellett ismételni a voksolást mert első körben mindkét jelölt, Kóka János és Fodor Gábor is ugyanannyi szavazatot kapott, majd aznap este a 12
fős ügyvivői testület tagjainak választásakor a tizenkettedik helyre esélyes két jelölt kapott azonos számú voksot.