Nemrég írtunk arról, hogy két elmeszakértői vélemény alapján Tasnádi Péter belátási képessége az általa elkövetett bűncselekmények tekintetében közepes fokban korlátozott. Több szakembert megkérdeztünk arról, mit jelent ez, milyen következményekkel járhat, illetve szükséges-e Tasnádi orvosi megfigyelése állapotának esetleges súlyosbodása miatt. Jó döntés-e, ha a magyar "keresztapa" házi őrizetbe kerül?

Tasnádi Péter
© Müller Judit
Az ilyen ember saját magát el tudja látni, tartós gondozásra vagy intézeti kezelésre nem szorul” – közölte érdeklődésünkre az ügy kényessége miatt magát megnevezni nem kívánó pszichológus. „Persze fennáll a veszély, hogy az illető állapota, így Tasnádi Péteré is, később romlani fog. A kórkép jellemzője egyébként, hogy az ilyen ember bizonytalan a döntéseiben, a pillanatnyi helyzet vezérli. Ha adnak neki százezer forintot, hogy vegyen autóalkatrészeket, ám meglát egy lottózót, akkor oda gondolkodás nélkül bemegy, és játékszelvényekre költi el a pénzt. Emellett kommunikációs zavar is megfigyelhető a betegnél, azaz kérdeznek tőle valamit, amire teljesen mást válaszol.” Az agysorvadás bizonyos fázisában a beteget gondnokság alá helyezik.  A pszichológus szerint megvan a kockázata, hogy a közepesen korlátolt személy a korábbi cselekményeihez hasonlókat követhet el. „A bűnismétlés veszélye  fenn áll, mert a közepesen korlátolt embernek nincs önkontrollja” - magyarázza a szakember.  

Több szakember szerint amennyiben Tasnádi 10 évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményeinél  visszamenőleg enyhítik a jogerős büntetést -  agysorvadásra hivatkozva - , orvosi- vagy kényszergyógykezelés elrendelése lehet indokolt, mivel feltételezhető, hogy állapota az évek alatt súlyosbodott. Ezt támasztják alá a szakvélemények: Tasnádi érzelmi és hangulati állapota ingadozó, s az őt ért vélt, vagy valós sérelmeket azonnal meg akarja torolni. A vádlott életét céltalannak és reményvesztettnek tartja. Viszonya mindenkivel megromlott, nincsenek barátai. A vállalkozó nemcsak másokra, hanem saját magára is veszélyes lehet.

A maffia-ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság a vállalkozó négy és fél éves szabadságvesztését két évvel csökkentette, döntésekor figyelembe vette az orvosszaklértői jelentést Tasnádi elmeállapotáról. Úgy tudjuk, Tasnádi két dolgot szeretne elérni: kapjon kártérítést, és  a Fővárosi Bíróság az előzetes letartóztatásból helyezze háziőrizetbe.

„Két hasonló esetem volt, amikor perújítási kérelmet adtam be ügyfeleim közepes fokú korlátoltságára hivatkozva, s a bíróság a kiszabott büntetést végül felfüggesztette” – közölte a hvg.hu-val Bárándy György, ugyanakkor kétségét fejezte ki, hogy Tasnádi Péternek kártalanítást ítéljen meg a bíróság. "A Pest Megyei Bíróság döntését megalapozó elmeszakértői véleményt a Fővárosi Bíróság Tasnádi újabb ügyeit tárgyaló tanácsa figyelembe veheti, de mindenképp el kell rendelnie egy új elmeszakértői vizsgálatot" - vélekedett Bárándy.

A hvg.hu információi szerint valószínű, hogy a bíróság elrendeli egy új szakértői vélemény készítését. Kérdés, hogy szükségesnek tartja-e majd Tasnádi Péter elmeállapotának megfigyelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Itt ugyanis a szakvéleményhez szükséges MRI-vizsgálat is elvégezhető.

Tasnádi ügyében hétfőn dönt a Fővárosi Bíróság.  

CsB

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Tasnádi szerencséje

A Pest Megyei Főügyészség nem fellebbez az ellen a perújítási határozat ellen, amely két évvel csökkentette a...

Itthon

Tasnádi mellett tűnt fel Kármán Irén szerzőtársa

Maga Kármán Irén vetette fel, hogy megveretése kapcsolatban állhat az egykori Cattani-csoportról szóló filmje készítésével. A hvg.hu forrásai kételkednek ebben. Az 1991-ben létrejött bűnüldöző csoportról Kármánnak ugyanis elsősorban Labancz Ferenc szolgáltatott adatokat, így az újságíró aligha juthatott a maffiakörök érdekeit sértő információkhoz.

Itthon

Tasnádinak papírja van róla

A Tasnádi Péterrel és társaival kapcsolatos büntetőeljárás eddig több százmillió forintba került, ám még mindig nem lehet látni a végét. Információink szerint Tasnádit az előzetes letartóztatásból hamarosan házi őrizetbe helyezik. A hvg.hu által megszerzett igazságügyi elmeszakértői jelentés szerint közepesen korlátozott a beszámíthatósága, és folytatni fogja korábbi életvitelét. Akár gondnokság alá is helyezhetik.

MTI Itthon

Újabb büntetőper Tasnádi ellen

A vádiratok ismertetésével újabb büntetőper kezdődött kedden reggel Tasnádi Péter ellen erőszakos bűncselekmények vádjával a Fővárosi Bíróságon. Tasnádi az eljárás jelenlegi szakaszában nem kíván vallomást tenni.

MTI Itthon

Járhat kártérítés Tasnádinak

Megilletheti a kártérítés Tasnádi Pétert, az ügyészség nem nyújtott be ugyanis fellebbezést a bíróság ítélete ellen, amely szerint az üzletember elmeállapota miatt két évvel csökkentik a letöltött négy és fél év börtönbüntetését.

MTI Itthon

Újabb vádat emeltek Tasnádi Péter ellen

Aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, mint felbújtó vádolja az ügyészség Tasnádi Pétert - mondtaa Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől pénteken.

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Hogyan lehet egy telefonnal megállapítani egy terrortámadásnál, honnan jött a lövés?

Hogyan lehet egy telefonnal megállapítani egy terrortámadásnál, honnan jött a lövés?

Az MNB bevédte a szuperállampapírt, amelyen évi 27 milliárdot buknak az adófizetők

Az MNB bevédte a szuperállampapírt, amelyen évi 27 milliárdot buknak az adófizetők

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Megjelent a Műértő 2019 téli duplaszáma

Megjelent a Műértő 2019 téli duplaszáma

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta