szerző:
MTI/hvg.hu

Két hónappal meghosszabbította az ügyészség a nyomozást Kármán Irén ügyében - tájékoztatott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője szerdán.

A nyomozás határidejének a meghosszabbítását a rendőrség kérte, mivel álláspontjuk szerint a nyomozás befejezéséhez szükség van a még folyamatban levő szakértői vizsgálatok eredményére - fogalmazott Horváczy Emese, az NNI szóvivője. 

Kármán Irén újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint június 22-én éjszaka Pesterzsébeten leütötték és betuszkolták egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Augusztus elején a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat.

A nyomozást végző NNI azonban július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol Csizner Zoltán alezredes, a bűnügyi főosztály vezetője kijelentette: a rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Mint mondta, a nyomozás adatai - a biztonsági kamerák felvételei és a szakértői jelentések - szerint megállapítható, hogy az újságírónőt bántalmazták, a sérülései idegen kéztől származnak, de az elkövetés helye, ideje, módja nem az, amit a nő elmondott. Így az elkövetés indítékával kapcsolatban is kétség merülhet fel.

Az alezredes kijelentette: háttérbe szorult a rendőrségi nyomozás során a bántalmazás indítékainak vizsgálata, mert - a részben az újságíró által megjelölt tanúk kihallgatása során - nem merült fel adat arra, hogy munkájából fakadóan bántalmazták volna. Mint mondta, később döntenek arról, indul-e eljárás hatóság félrevezetése miatt az újságírónő ellen.

Pelle Andrea, Kármán Irén ügyvédje korábban azt mondta: a rendőrség nem cáfolta meg ügyfele által elmondottakat; a térfigyelő kamera felvétele rossz minőségű, és az időpont és a haladási irány alapján számára egyértelmű, hogy azon nem Kármán Irén látható. Kármán Irén korábban közölte: vállalja a hazugságvizsgálatot az ügyben.

Kármán Irén időközben olyan információhoz jutott, hogy a telefonját a megveretése előtt több hónapon át, áprilistól lehallgatták. Ezt követően találkozót kért Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől, akivel egy héttel ezelőtt járt benn konzultáción. A miniszter úgy tájékoztatta Kármánt, hogy az NBH nem hallgatta le.  A Szilvásyval való egyórás találkozót követően az újságírónő a hvg.hu-nak azt is elmondta, szóba került a titkosított olajakták megnyitása is, ám arról ő nem nyilatkozhat, hogy a miniszter ennek kapcsán mit mondott. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Népszabadság Online Itthon

Kényszervallatás Kármán Irén bántalmazása ügyében?

Kényszervallatás gyanújával rendelt el nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség ismeretlen tettesek ellen, mert az elrabolt és bántalmazott újságírónő, Kármán Irén fiát állítólag atrocitások érték a kihallgatása során - írta pénteken a Népszabadság a Fővárosi Főügyészség szóvivőjére hivatkozva.

Vélemény

Kármán: „Tamás nem az informátorom volt”

A Nemzeti Nyomozó Iroda bizonyítékokra hivatkozik, és azt állítja, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Interjúnk a riporternővel még e megdöbbentő bejelentés előtt született, de már ebben fény derül arra a sajátos kapcsolatrendszerre, amely Kármán Irén körül létrejött.

Hét nap

A Kármán-ügy

A Nemzeti Nyomozóiroda megszüntette a személyes szabadság megsértése miatt indított büntetőeljárást a Kármán Irén...

hvg.hu Itthon

Szilvásy: a szolgálat nem hallgatta le Kármán Irént

Találkozón járt Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszternél a június 22-én megvert újságírónő, Kármán Irén, hogy megtudja, kik hallgatták le a telefonját a megveretése előtt három hónapon át. A miniszter úgy tájékoztatta Kármánt, hogy az NBH nem.

Csikász Brigitta Itthon

Kármán Irén: a szakértő jelentése az én állításaimat erősíti

Nem kötözhette meg magát az első szakértői jelentés szerint Kármán Irén, akinek megveretéséről a rendőrség illetékese néhány héttel ezelőtt azt mondta, hogy úgy és olyan körülmények között, mint azt az újságíró állította, biztosan nem történt meg.

Itthon

Tasnádi mellett tűnt fel Kármán Irén szerzőtársa

Maga Kármán Irén vetette fel, hogy megveretése kapcsolatban állhat az egykori Cattani-csoportról szóló filmje készítésével. A hvg.hu forrásai kételkednek ebben. Az 1991-ben létrejött bűnüldöző csoportról Kármánnak ugyanis elsősorban Labancz Ferenc szolgáltatott adatokat, így az újságíró aligha juthatott a maffiakörök érdekeit sértő információkhoz.

Vélemény

Kármán-ügy: olajfolt a sajtóetikán?

Függetlenül attól, hogy konkrétan miféle motivációtól vezérelten bántalmazták Kármán Irént, a dolog természetszerűleg elítélendő, és büntetőjogi szankcióért kiált. Amit nem befolyásolhat, hogy az illető újságíró szakmája gyakorlása vagy esetleg más ok miatt vált erőszak áldozatává. (Bár egyes orgánumok már ezt is kétségbe vonják). A sajnálatos történésnek létezik médiaetikai dimenziója is.

hvg.hu Itthon

Visszavonták a nyomravezetői díjat Kármán Irén ügyében

Valószínűleg hamarosan megszünteti a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Kármán Irén újságíró bántalmazása kapcsán indított eljárást. Erre utalhat az, hogy visszavonták a korábban kitűzött ötmillió forintos nyomravezetői díjat.

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten