szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megoldódott a csörögi gyermekek iskolai elhelyezése, így az érintett tanulók megkezdhetik szeptember 1-jén a tanévet - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A gyermekek oktatását a települések megállapodásuknak eleget téve vállalták - olvasható a távirati irodához pénteken eljuttatott közleményben.

Vác önkormányzata tíz negyedik osztályos tanulót helyezett el intézményeiben, míg a sződi iskolába kilenc hetedik osztályos gyermek fog tanulni a Csöröggel korábban megkötött közoktatási megállapodás értelmében - írta az OKM, hozzáfűzve, hogy három első osztályos tanulót a Váci Karolina Katolikus Általános Iskolába vettek fel, míg öt első osztályos gyereket a sződi iskolába. Mint a szaktárca írta, Sződliget önkormányzata is segítséget nyújtott a gyermekek elhelyezésében, annak ellenére, hogy nincs ellátási kötelezettsége.

A 2000 lakosú Pest megyei Csörögnek eddig nem volt saját iskolája. A legnagyobb, évek óta visszatérő gond, a gyerekek beiskolázása. A 224 gyerek a környező települések oktatási intézményeiben tanul, többségük a váci és a sződi iskolába jár. Sződ és Csörög községek - Csörög Sződtől történő 2002-es kiválása óta - közösen tartják fenn a Sződ területén működő közoktatási intézményt.

Az intézmény két épületből, egy új építésű és egy régi, közoktatási célra kevéssé megfelelő épületből áll. Az egyik épületet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta. Épp ezért mintegy 30, jórészt roma tanuló szeptemberi iskolakezdése kérdésessé vált, mivel a sződi iskola helyhiány miatt nem tudta fogadni az első osztályt kezdő tanulók, illetve a negyedik, valamint a hetedik osztályt kezdők egy részét.

A csörögi önkormányzati testület egyébként augusztus 23-i rendkívüli ülésén feloszlatta magát, mivel az önkormányzati képviselők és a polgármester nem tudtak eredményesen együtt dolgozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Csörögi csörték

Tíz csörögi elsős a védőnői központ épületében kezdheti a tanévet, a hetedikesek Sződön, a negyedikesek pedig Vácon...

Pénzügyek

Merre csörög a haszon?

A bankoknak és ügyfeleiknek egyaránt okoz némi kellemetlenséget, az államkincstároknak viszont akár kedvezhet is egy, az EU-ban júliustól életbe lépett, pénzfehérítést célzó irányelv. Ez előírja az adatcserét a tagállamok között az uniós polgárok külföldön zsebre tett kamatjövedelméről.

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek