szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szociális törvény hajléktalan-ellátásra vonatkozó módosítása miatt lemondott megbízatásáról Vecsei Miklós, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hajléktalanügyekért felelős miniszteri megbízottja.

Vecsei Miklós közleménye szerint "a szociális törvény módosítása és annak értelmezése gyökeresen ellentmond az eddigi stratégia szellemének, az elmúlt évek szakmai törekvéseinek és személyes meggyőződésemnek." 

A törvény egy egyéni képviselői indítvány nyomán "szenvedte el" azt a változástatást, amellyel a szaktárca vezetése sem értett egyet. Ezért különösen szomorú és érthetetlen, hogy mégis megszülethetett ez a módosítás. A közlemény rámutat: a módosítás úgynevezett "bázisszállások" fogalma alatt bevezeti a hajléktalan emberek sátras elhelyezését. 

Adott szituációban a sátor is életmentő eszköz lehet. Az azonban, hogy a jogalkotó egy törvény kötelező erejével ilyen irányt mutasson az ellátórendszer számára, nem elfogadható, nagyon komoly visszalépést jelent az elmúlt évek erőfeszítéseihez képest, és különösen összeegyeztethetetlen a készülő új stratégia irányaival - áll a közleményben.

Az üggyel kapcsolatban Vidorné Szabó Györgyi képviselő (MSZP), akinek az indítványára a törvénymódosítást elfogadták, úgy nyilatkozott, hogy nem érti az események alakulását. "Ami a törvényben van, az csak lehetőség, azt a szituáció dönti el, hogy mit lép a szakma" - mondta. A törvényi szabályozás elsősorban az átláthatóságot a finanszírozhatóságot jelent - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Meghalt egy magyar hajléktalan Olaszországban

Halálra gázolt a vonat egy magyar hajléktalant Olaszországban. A La Stampa című torinói lap online kiadása szerint a 42 éves férfi Porto d'Ascoliban múlt pénteken éjjel, feltehetően erősen ittas állapotban sétált a síneken, amikor a Bari és Milánó között közlekedő vonat elgázolta.

MTI Itthon

Elfogták a hajléktalangyilkosság gyanúsítottját

Elfogta a rendőrség a vásárosnaményi gyilkosság gyanúsítottját, egy 38 éves hajléktalan férfit, aki egy 58 éves, szintén hajléktalan embert vert agyon a beregi kisvárosban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

MTI Világ

Nem maradhatnak a metróban hajléktalanok

A jövő héten nagyszabású akció kezdődik Pekingben a főbb metróállomások koldusoktól, illetve más, „nem civilizált” személyektől történő megtisztítására. Az intézkedésre az olimpiai előkészületek jegyében kerül sor.

László Éva Lilla Karrier

„Bűzben és mocsokban fetrengsz évekig”

Éhezés, mocsok, emberhez méltatlan körülmények: vizeletszagú zug valamelyik aluljáróban vagy kapualjban, ahol dobozokon, rongyokban, olcsó felesekkel a gyomrukban elvackolhatják magukat, kizárva a világot, ami köp rájuk – mindaz, ami a hajléktalanoknak, vagy ahogy a köznyelv nevezi őket, a „csöviknek” osztályrészül jut. Legtöbbjük megpróbál kitörni az ördögi körből: átmeneti szállóba költözik. Egyre nő azok száma, akik munkát keresnek és tanfolyamra járnak, képezik magukat. Utánanéztünk, hol és mit tanulhatnak.

MTI Plázs

Ingyenes vizsgálat és szemüveg hajléktalanoknak

A látás világnapja alkalmából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szent János Kórház ingyenes szemszűrést és látásvizsgálatot végez a hajléktalanoknak. Az akció keretében a rászorultaknak a szükséges szemüvegeket ingyen kiutalják.

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől