szerző:
hvg.hu

Másfél éve hiába követeli a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítésért kért 180 millió forintos munkadíjat a BS Alfa Bt., ezért ma benyújtja a bíróságra a fizetési meghagyást a vele szerződésben álló Csongrád megyei önkormányzatok ellen. A tárca közölte: nem fizet, mert a bt. a jogszabályok alapján elfogadható árnál jóval többet számlázott, ráadásul ott is fertőtlenített, ahol szükségtelen volt.

A hódmezővásárhelyi BS Alfa Bt. ügyvezető igazgatója, Túri József a hvg.hu-nak elmondta, hogy az árvíz után 14 településsel kötöttek szerződést a fertőtlenítés elvégzésére. A másfél hónapig tartó munka során – amelyet öt alvállalkozó bevonásával végeztek el –  100-120 ember kézi permetezővel járt be körülbelül ezer hektárnyi területet.

A tárca sokallja a cég által felszámított 180 millió forintot,  és arra hivatkozik, hogy nem áll vele szerződésben. „Ezt mi nem is állítottuk, azt viszont igen, hogy fennáll az állami kötelezettségvállalás, mert az árvízzel kapcsolatos teendők finanszírozására a vis maior keretből volt lehetőség” – hangsúlyozta Túri, hozzátéve:  az országban itt volt a legsúlyosabb az árvízhelyzet, ezért indokoltan számítottak fel  ekkora költséget. 

Másik cég, ugyanaz az ár

Újszentivánon nem a BS Alfa Bt., hanem a Czell-Gép Kft. végezte el a fertőtlenítést – tájékoztatta a hvg.hu-t Putnik Lázár polgármester. „A cég – a bt.-hez hasonlóan – bruttó 32 forint/négyzetméterért dolgozott, s 8,6 millió forintról állított ki számlát. Ebből az államtól 128 ezer forintot kaptunk meg, amit keveslek, hiszen ez csak 1,5 százalék.” A polgármester közölte, örülne, ha az ÖTM legalább az általa meghatározott 11,2 forintos árral számolna, és így a követelés egyharmadát kifizetné. „Az önkormányzat törekszik a békés megegyezésre a Czell-Gép Kft.-vel, ezért megvárjuk, hogy a BS Alfa Bt. ügye, hogyan alakul” – tette hozzá Putnik Lázár.

Három önkormányzat – Szeged, Csanádpalota és Hódmezővásárhely – már kifizette a BS Alfa Bt. díját. A többi 11 településsel szemben Túri József beadta a bíróságra a fizetési meghagyást, remélve, hogy így az alvállalkozók által foglalkoztatott emberek – köztük hátrányos helyzetűek, romák – végre hozzájuthatnak a pénzükhöz. "Tudom, hogy ezt az összeget a települések saját erőből nem tudják teljesíteni, de nem is nekik kellene ezt rendezniük, hanem a tárcának,  a vis maior keretből" – állítja az ügyvezető, aki a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult,  bízva abban, hogy megegyezéssel elrendeződhet a dolog.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az árvíz levonulása után az önkormányzatok a Katasztrófavédelem Országos Parancsnokságának ajánlására bízták meg a BS Alfa Bt.-t a fertőtlenítés elvégzésével. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője megerősítette ezt az értesülést, kiegészítve azzal, hogy ők csupán tájékoztatták a képviselő-testületeket: erre a munkára "alkalmas lehet" a vállalkozás. „A kollegáink árajánlatot kértek a cégtől, amit mi tájékoztatásként továbbítottunk az önkormányzatoknak. A közvetítésen túl nem volt szerepünk az ügyben, és mivel nem a katasztrófavédelem volt a szerződő fél, így közbeszerzési eljárást sem kellett indítani.” Mivel a fertőtlenítés az árvízvédelmi munka része, így valóban a vis maior keretből  lehet rá pénzt folyósítani – tette hozzá Dobson.

A szóvivő nem kívánta viszont kommentálni a hvg.hu-nak azt az értesülését, miszerint a minisztérium azért vonakodik a 180 millió forintos összeg kifizetésétől, mert a BS Alfa Bt. a katasztrófavédelemnek beadott ajánlatnál kétszer-háromszor magasabb áron szerződött az önkormányzatokkal. Túri Józsefet megkérdeztük erről, ám ő arra hivatkozott,  hogy a katasztrófavédelemnek beadott árajánlat a belterületi gépi munkára vonatkozott négyzetméterenkénti 11 forintért, míg az önkormányzatoknak később adott árajánlat külterületen, kézzel történő fertőtlenítésről szólt, amiért négyzetméterenként 32 forintot kértek el.

Ezt az utóbbi árat említette Tóth Margit, Dóc polgármestere. „Az előző ciklusban nem én voltam a település vezetője, így a nyakamba szakadt az ügy. Dócnak 21 millió forintot kellene kifizetnie a BS Alfa Bt.-nek, ám ez meghaladja a lehetőségünket, s ha a bíróság kötelez minket az összeg megfizetésére, csődbe jutunk. Éppen ezért Bajnai Gordonhoz, az ÖTM vezetőjéhez fordultam, kérve, hogy helyzetünket figyelembe véve, segítsenek rendezni a problémát."

A történtekkel kapcsolatban az ÖTM közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben rámutattak: az önkormányzatok az árvíz levonulása után a vis maior támogatási rendszer keretében igényt nyújthattak be az árvízi védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeik megtérítésére. Emellett a védekezési önkormányzati költségek megtérítését szolgálta a Kormányzati Koordinációs Bizottság által kiadott árvízi útmutató is.

Vis maior támogatás azonban – emelte ki a tárca közleménye – kizárólag a szükséges költségek megtérítésére adható. A Csongrád megyei fertőtlenítési igények esetén a pályázatok elbírálása során az érintett szervezetek – az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) és Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  – szakvéleményének figyelembe vételével,  a szükségesnek ítélt munkálatok költségeire az ÖTM az érintett önkormányzatoknak közel 58 millió forintnyi támogatást átutalt 2006 őszén.

Az ATIKÖVIZIG és az ÁNTSZ szakemberei megállapították,  hogy a Csongrád megyei településeken nagyságrendekkel nagyobb területeken végezték el a fertőtlenítést, mint az indokolt lett volna. Árvizek után fertőtlenítésre ugyanis csak a lakott területeken és ott van szükség, ahol a lakosság az árvíz okozta fertőzések miatt megbetegedhet. A tárca a belterületen végzett fertőtlenítéseket kifizette. Az ÖTM ezen túl vállalta még azt is, hogy a külterületen, fakadóvizekkel érintett területek fertőtlenítési munkálatainak költségeihez is támogatást nyújt.

"A BS Alfa Bt. többnyire nem lakott területen végzett fertőtlenítést. Ezen túlmenően, az önkormányzatok között megkötött szerződésekben szereplő vállalási ár kirívóan magas. Mivel a BS Alfa Bt. és az ÖTM között nem áll fenn jogviszony, ezért a követelések ügyét a cégnek az érintett önkormányzatokkal kell rendeznie" – mutat rá az ÖTM.  

Csikász Brigitta

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fertőtlenítés újabb határátkelőkön

Kötelező fertőtlenítést rendeltek el hétfőtől további két közúti határátkelőhely, a battonyai és a gyulai román oldalán a belépő járműveknél.

Hét nap

FERTŐZŐ FERTŐTLENÍTŐ

Karbofurántartalmú talajfertőtlenítő szer okozta 1,2 tonna hal pusztulását július 3-án a Kocsord melletti...

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Videó: A valóságban is elpüföli az embert a robot, ha a virtuális valóságban behúznak a játékosnak

Videó: A valóságban is elpüföli az embert a robot, ha a virtuális valóságban behúznak a játékosnak

Az ellenzék EP-kampányt színlel, de már azt lesi, hol találhat fedezéket

Az ellenzék EP-kampányt színlel, de már azt lesi, hol találhat fedezéket

Merkel kormányátalakításra készül

Merkel kormányátalakításra készül

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Gulyás Gergely azt kérte a kormánypárttal nem szimpatizálóktól, tegyék a szívükre a kezüket

Gulyás Gergely azt kérte a kormánypárttal nem szimpatizálóktól, tegyék a szívükre a kezüket