szerző:
MTI

Vitát kezdeményez a közszolgálatiságról a Fiatal Baloldal (FIB), ezért levélben kereste meg az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), a parlamenti pártokat és ifjúsági szervezeteiket - közölte a baloldali szervezet két vezetője pénteken.

Őrsi Gergely budapesti elnökhelyettes és Pápai Gábor országos elnökségi tag az után adott ki közleményt, hogy szerdai határozatában az ORTT megállapította: a Magyar Rádió MR2-Petőfi adója nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatóknak előírt alapelvi követelményeknek.

A testület megkereste a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is azzal a javaslattal, hogy közösen értelmezzék a közszolgálati feladatokat. A rádió válaszul azt közölte: örömmel fogadja az ORTT felhívását a párbeszédre.

A FIB szerint "az ORTT-döntés, a magyar jogszabályok és a hétköznapok gyakorlata közti ellentmondás egyértelmű és világos", "az elavult kultúra és közszolgálatiság-értelmezés (pedig) idealizált, a valóságban nem létező hallgatókat keres".

"A kultúra nem (...) változtathatatlan, múltban gyökerező tömb, hanem változó, alakuló, dinamikus áramlás", amely együtt él velünk. Ennek bizonyítéka, hogy a Petőfi Rádió hallgatottsága az elmúlt időszakban többszörösére nőtt, különösen a rádió célcsoportjaként megjelölt fiatal korosztályokban - hangoztatták a FIB vezetői.

Véleményük szerint a közszolgálatiság szerepét, a közös fenntartású nemzeti intézmények funkcióját ma meg kell határozni, ezért újra kell gondolni, melyek azok a tartalmak és szolgáltatások, amelyek valóban a magyar közösséget szolgálják.

Az 1996. évi médiatörvény szerint közszolgálati az a műsor, melyben "a közszolgálati műsorszámok meghatározó szerepet játszanak, és amely a műsorszolgáltató vételkörzetében élő hallgatókat, nézőket rendszeresen tájékoztatja közérdeklődésre számot tartó kérdésekről".

Ugyanez a jogszabály rögzíti azt is, mit jelent a közszolgálati "műsorszám". Eszerint annak a hallgatók (vagy nézők) tájékozódási, kulturális, állampolgári, életviteli szükségleteit, igényeit kell kielégítenie.

Legutóbb a pártok között a digitális átállással összefüggésben merült fel a médiatörvény újraszabályozásának szükségessége, a közszolgálatiság kereteinek, tartalmának újragondolása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya