szerző:
MTI

Törvénysértések tömegét követte el az elmúlt két hétben a Komárom megyei és a tatai városi önkormányzat a tatai Eötvös gimnázium ügyében, a testület olyan eljárásrendet alakított ki, amelyet minden bíróság és valószínűleg a közigazgatási hivatal sem tart majd törvényesnek - közölte Tatai-Tóth András szocialista képviselő.

Az ügy előzménye, hogy a nyolcszáz diákot oktató, országos hírű tatai Eötvös gimnáziumot a megye - anyagi nehézségeire hivatkozva - korábban egyházi alapítványnak szerette volna átadni. A kezdeményezés ellen rövid idő alatt csaknem tízezer aláírás gyűlt össze, a cégbíróság pedig megtagadta a szervezet bejegyzését.

Időközben Tatai-Tóth András, az iskola volt igazgatója a minisztériumban elérte, hogy a miniszter közoktatási megállapodást kössön a gimnázium tehetséggondozó alapítványával, a Tatai Eötvös József Tehetséggondozó Alapítvánnyal, amely így átvehetné az intézmény működtetését.

A tatai képviselő-testület fideszes tagjai a megyei közgyűlés ülése előtti napon hoztak döntést, hogy a városi tulajdonban lévő Városkapu Zrt. mint kiemelten közhasznú szervezet vegye át az iskola fenntartását, mivel a társaságnak szerintük joga van támogatásra szerződni a minisztériummal.

A megyegyűlés ülésén szót kapott Tatai-Tóth András, aki felolvasta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkárának levelét, miszerint csak alapítvánnyal és társadalmi szervezettel kötnek megállapodást, "arra nem volt még példa, hogy helyi önkormányzat által létrehozott nonprofit szervezettel kössön közoktatási megállapodást a miniszter".

A Magyar Nemzet szerdai számában ezt úgy értelmezte, hogy Tatai-Tóth András alapítványának kezébe adná a gimnáziumot az oktatási tárca, az alapítvány egyik alapítója ugyanis a szocialista politikus. A Magyar Nemzet szerint Hiller István mindent elkövet, hogy ne az egyház vegye át az önkormányzattól az intézményt: írásbeli garanciát adott arra, hogy plusztámogatást ad az iskolának, ha a szocialista politikus szervezete működteti az intézményt.

A Magyar Nemzet cikkére reagálva Tatai-Tóth elmondta: 1991-ben tanárokkal, szülőkkel közösen hozták létre a Tatai Eötvös József Tehetséggondozó Alapítványt, 2001 óta azonban nem vesz részt az alapítvány munkájában. Jelenleg nem is tervez semmiféle visszalépést a szervezetbe - fűzte hozzá.

Alapítói jogviszonyát azzal állította párhuzamba, hogy Michl József (Fidesz) tatai polgármester és Völner Pál, a megyei közgyűlés fideszes elnöke a katolikus egyháznak tagjai. "Ők tagjai a katolikus egyháznak, én tagja vagyok egy alapítvány alapítói közösségének" - fogalmazott.

A szocialista képviselő visszautasította az egyházellenesség vádját. Mint mondta, a gimnázium tantestülete, szülői, tanuló munkaközössége nem egyházellenes, különböző felekezetekhez tartoznak. Nem az egyházzal van bajuk, hanem elégedettek a tatai gimnáziummal és nem kívánnak változást. Kiforgatása az ügynek, hogy úgy tüntették fel, mintha az egyház ellen lépnének fel.

Szerinte ő nem lobbizott az intézményért, hivatalos levélben fordult az oktatási tárca vezetőjéhez, amelyben arra kérdezett rá, van-e törvényes lehetőség az alapítvánnyal közoktatási megállapodást kötni.

Tatai-Tóth András ismét utalt az oktatási tárca fent idézett álláspontjára. Ezek után döntött úgy a város, hogy a Városkapu Zrt.-nek adnák át az intézményt.

A képviselő azt mondta, kifejezetten a város fideszes polgármesterének írásos kérésére kezdett el foglalkozni a tatai gimnázium fenntartásának lehetséges feltételeivel. Amikor felvetődött az egyházi kézbe adás, "én egy szót nem szóltam" - közölte. Hozzátette: azt az alapelvet képviselte, amit a Fidesz is, hogy az emberek véleményét kell figyelembe venni. Kifogásolta: a fenntartó nem adott érdemi választ arra a lehetőségre, hogy az alapítvány átvegye a közoktatási intézményt, ezt nem vizsgálták meg, holott korábban megígérték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Egyházak kisiskolákban: lélekhalászat vagy misszió?

Létezik megoldás arra, hogy az elszegényedett térségek önkormányzatai elkerüljék kisiskoláik bezárását: át kell passzolni őket valamely kisegyháznak. Persze kérdés, hogy kiskapu ez vagy az utolsó szalmaszál?

Társadalom

Figyelmeztető csengetés

Nő a felekezeti iskolák száma: az egyháziingatlan-rendezés lezárása után az önkormányzatok anyagi gondjai miatt kerülnek egyházakhoz tanintézmények.

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Akár 70 métert vakon autózik, aki a mobilját babrálja vezetés közben

Akár 70 métert vakon autózik, aki a mobilját babrálja vezetés közben

„Mi lenne, ha a te lányod alá fotóztak volna be?” – Nagy Blanka nyílt levelet írt Pilhál Tamásnak

„Mi lenne, ha a te lányod alá fotóztak volna be?” – Nagy Blanka nyílt levelet írt Pilhál Tamásnak

Válasz Online: Ez volt Gyurcsány igazi bűne, nem az őszödi beszéd

Válasz Online: Ez volt Gyurcsány igazi bűne, nem az őszödi beszéd

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust