Mérgeskígyók a gázvezeték-építkezésen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Herpetológust is alkalmaznak a Beregdaróc és Hajdúszoboszló közötti gázvezeték építésénél, a 130 kilométeres csőrendszer ugyanis Csaroda határában a viperák élőhelyén húzódik keresztül, így a mérgeskígyók gyakran feltűnnek a munkaterületen - közölte Lakatos Edina, a MOL csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt. sajtószóvivője.

A herpetológus, a csúszómászókkal foglalkozó állattani tudományág szakembere rendszeresen összegyűjti a munkaterületről a viperákat és biztonságos helyre viszi onnan őket - mondta a siófoki társaság kommunikációs munkatársa. Hozzátette: a mérgeskígyók csarodai élőhelye tudott volt a beruházó és a kivitelező számára, az építési engedélyt is úgy adták ki a hatóságok, hogy feltételként szabták a herpetológus alkalmazását.

Ez elsősorban az elővigyázatosságot szolgálja, nehogy a kígyók veszélyes marása bajt okozhasson a dolgozóknak. Az intézkedés továbbá elősegíti a védett viperák megóvását is; a munkaterületről való szakszerű eltávolításukkal megelőzhető, hogy az építkezésen dolgozó emberek bántalmazzák, a gépek pedig agyontapossák az állatokat.

Lakatos Edina hangsúlyozta: a viperák gyakori jelenléte a herpetológusnak köszönhetően nem akadályozza a munkát. Amikor kígyó jelenik meg az építkezésen, értesítik a szakembert, aki 200 métertől távolabbra viszi a veszélyes csúszómászót.

Az építkezésen egyébként a környezet- és természetvédelmi követelmények teljesítését az érintett hatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai rendszeresen ellenőrzik.