Az ügyészség elutasította Kerék Csaba feljelentését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Budapesti Nyomozó Ügyészség pénteken elutasította Kerék Csaba, a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjának hamis vád miatt tett feljelentését - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája.

A Népszabadság egy hete számolt be arról, hogy egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült hangfelvétel szerint Kulcsár Attila álbróker védője azt javasolta egy másik vádlott védőjének: gondolják végig, "hogyan segíthetné őket Attila". A hangfelvétel leirata eljutott a per másodrendű vádlottjához, Kerék Csabához (a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatójához), aki hamis vád gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI). Az NNI hétfőn illetékesség és hatáskör hiánya miatt átküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek a feljelentést. A Budapesti Nyomozó Ügyészség a hamis vád bűntette miatt Kerék Csaba által tett feljelentést pénteken elutasította - közölte az ügyészség.

Mint írták, "ha a hamis vád folytán alapügy indult, akkor annak jogerős befejezéséig a hamis vád miatt eljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Mivel jelen esetben ez a feljelentés hiányzik, így a Nyomozó Ügyészség a feljelentés elutasításáról határozott" - indokolták a döntést.

A Kulcsár-per pénteki tárgyalásán - ahol a tervek szerint ítéletet is hirdettek volna - Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba védője átadta a bíróságnak, illetve a feljelentett ügyvédnek a Kulcsár Attila védője ellen, hamis vád miatt augusztus 11-én a bűnüldöző hatóságoknál tett feljelentését. Mindezt az ügyész a tárgyaláson úgy minősítette: várható volt, hogy "újabb cirkusz alakul ki az ügyben", a "feljelentés egyetlen célja az időhúzás". A tárgyaláson a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően augusztus 28-ra napolták el az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Kerék Csaba feljelentésével kapcsolatban Zámbó Gyula ügyvéd, Kulcsár Attila védője korábban azt nyilatkozta: meglepő lenne, ha valóban készült volna hangfelvétel ügyvédtársával folytatott beszélgetésről. A Népszabadság múlt pénteken azt írta: a hangfelvételen állítólag Zámbó Gyula felveti, miszerint védence mondhatná azt, hogy bizonyos számokat eltúlzott, valamely adatra rosszul emlékezett.

A fél évtizede, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség, 1998 és 2003 között elkövetett többmilliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila 1998 és 2003 között a K and H Equities brókercégnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét.

A brókerbortrány nyomán indult büntetőeljárásban Kulcsár Attilát leszámítva szinte minden vádlott tagadja bűnösségét. A vádlottak között van Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró. Az ügyész vádbeszédében tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.