szerző:
MTI

A 2009-es év a kiégett szocialista politika összeomlását fogja hozni - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, Budapesten a Fidesz kibővített évadzáró választmányi ülésén. Az MSZP szóvivője szerint a nemzetközi pénzügyi válság kezelése összefogást kíván a felelős politikai erők között, Orbán Viktor azonban továbbra is az acsarkodás pártján áll.

Törvényellenesnek tartja
a költségvetést
© Stiller Ákos
Orbán Viktor azt mondta, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság felgyorsítja a magyarországi változásokat, s ez a szocialista politika összeomlásához fog vezetni. Szerinte ezt követően ismét a szabadság híveinek kell a porondra lépniük. Kijelentette: úgy tűnik, a mi időnk következik.

Az alagút végén nincsen fény, de a helyzet ennél rosszabb, hiszen gödörben vagyunk - ezekkel a szavakkal értékelte Magyarország mai helyzetét Orbán Viktor.

Mint mondta, bár ilyenkor a szabály az, hogy nem ásunk tovább, a kormány mégis szorgalmasan ás, és "az országot egyre mélyebb gödörbe juttatja". Erre példaként a politikus a jövő évi költségvetési törvényt említette, amely álláspontja szerint nem egyszerűen rossz, hanem törvényellenes. Közölte, a költségvetésnek átláthatónak, megbízhatónak kell lennie, valós adatokat kell tartalmaznia.

"Ez a költségvetés, amit elfogadott az összevásárolt képviselői voksok segítségével a kisebbségben lévő kormány, az szemben áll a hatályos magyar törvényekkel" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint rendes, demokratikus, törvénytisztelő, alkotmányos párt ilyen törvénysértő, alkotmányellenes költségvetéshez nem adhatja nevét.

A Fidesz elnöke szerint a mostani vergődő kormányzat reménytelenül alkalmatlan feladata ellátására. Kifejtette, ez az alkalmatlanság nem véltetlen, hiszen bár húsz éve megváltoztatták a korábbi rendszert, leváltották ennek a rendszernek az embereit, ám akiket akkor leváltottak, azok ma hatalmon vannak. Úgy vélte, ma ugyanazok kormányozzák az országot, mint húsz éve, és ugyanolyan csőd fenyegeti az országot, mint a rendszerváltás időszakában.

Orbán Viktor szerint a szocialisták számára saját érdekeik fontosabbak, mint a magyar emberek érdekei, egyetlen vezérelv létezik számukra, mégpedig az, hogy mindent kézbe kell tartani, akkor is, ha ezzel az egész magyar társadalmat kell gúzsba kötni.

Az igazi veszély ma már az - fejtette ki Orbán Viktor -, hogy a kormány félrekezeli a válságot. Szavai szerint a nemzetközi válság egy csörtető veszély a magyar társadalom számára, ám a magyar kormány politikája ennél sokkal nagyobb veszélyt jelent.

A Fidesz elnöke úgy vélte, a gazdasági szabadság hiánya ma alkalmatlanná teszi az országot arra, hogy átvészelje a gazdasági válságot, netán megújulva jusson ki ebből. E szabadság hiánya miatt nem tudunk élni az EU kínálta lehetőséggel sem - tette hozzá.

Értékelése szerint a kormány nem tudja a választ a kormányzás nehéz kérdéseire, s ha nincs más lehetőségük, akkor hazudnak. A politikus álláspontja szerint a kormány a válságra hivatkozva akarja elfogadtatni azokat az intézkedéseket, amelyeket a társadalom egyszer már visszautasított.

dócsökkentés, növekedési program, kamatcsökkentés nincs, helyette brutális megszorítások vannak - összegezte a kormány lépéseit, majd közölte: mai magyar kormánynak nincs gazdaságpolitikája.

A Fidesz szándékairól közölte, pártja azt akarja, hogy Magyarország a maga ura legyen, a magyar családok a maguk urai legyenek. Orbán Viktor úgy vélekedett, Magyarország ma egy gazdasági börtönben sínylődik, amelyből a kiutat a Fidesz teremheti meg.

Közölte: a Fidesz olyan politikát javasol, amelynek jegyében jöjjön létre egy egyezség az aktív, értéket termelők emberek és az állami ellátásból élők között. Az állami ellátásból élők számára támogatásuk fejében biztosítják a szociális biztonságot.

Nyakó: Orbán nem érti
© Kádár Mónika
Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, a Fidesz elnöke továbbra sem érti, hogy minden felelős politikai erőtől összefogást kíván meg a nemzetközi pénzügyi válság, Orbán Viktor viszont továbbra is az acsarkodás pártján áll.

A szóvivő szerint az ellenzéki politikus "a kormány gazdaságpolitikájának összeomlására, azaz az ország pénzügyi, gazdasági összeroppanására spekulál, és rögtön hozzá is teszi: utána végre eljöhet a mi időnk".
Utalt arra, hogy a Fidesz elnöke az építőipar képviselői, gazdasági szakemberek között szóban hajlott az együttműködésre. Mi elsősorban ezeket a hangokat szeretnénk meghallani - fűzte hozzá a szocialista szóvivő.
Nyakó István arra kérte az ellenzéki pártot, hogy támogassa a nemzeti csúcson a szakmai és érdekképviseleti szervek által is egyetértéssel fogadott a gazdaságpolitikát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: változásokra van szükség

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szombaton Budapesten a párt választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Varga: a Fidesz hétfőn elfogadja a bankmentő csomagot

A Fidesz a hétfői parlamenti szavazáson támogatni fogja az úgynevezett bankmentő csomagot; egy felelős ellenzéki párt számára most az első és legfontosabb dolog a tűzoltás, azért hogy a válság ne terjedjen szét a gazdaságban - mondta Varga Mihály a Fidesz évadzáró választmányi ülésén, szombaton Budapesten.

MTI Itthon

Pokorni: 150 milliárdos önkormányzati megszorítások jövőre

A kormány mintegy 150 milliárd forintot von el jövőre az önkormányzatoktól, és azokról nem realizálható bevételekkel kívánja elterelni a figyelmet - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szombaton Budapesten a délelőtt megkezdődött kibővített évadzáró választmányi ülés első felszólalójaként.

Hüledezik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Hüledezik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Antik márványfejre bukkantak Rómában, és már azt is tudják, kié

Antik márványfejre bukkantak Rómában, és már azt is tudják, kié

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

17 százalék fölött a részvétel

17 százalék fölött a részvétel

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent