Ferihegyi sztrájk: nincs esély megegyezésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nincs esély a megegyezésre Ferihegyen a sztrájkot hirdetett szakszervezetek szerint, mivel úgy vélik, hogy a munkáltató nem adott érdemi választ a követeléseikre a vasárnapi egyeztetésen sem - áll a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezete (LESZ) közleményében. Míg a BA célja a sztrájk mielőbbi befejezése.

A közlemény szerint a szakszervezetek 12 pontos követelésére a menedzsment csak semmitmondó általánosságokat válaszolt. 
   
Az egyeztetésen a szakszervezetek  - a korábbiak mellett - követelték a sztrájkjog tiszteletben tartását, a fizetett, illegális sztrájktörők alkalmazásának beszüntetését, és hogy a munkát beszüntető dolgozókat ne zárják fűtetlen, alagsori, az alapvető higiéniai feltételeknek sem megfelelő helyiségekbe.
   
A tárgyalásokat hétfőn 11 órakor folytatják. A munkavállalók remélik, hogy hétfőn általánosságok helyett már legalább annyira konkrét válaszokat kapnak, mint amennyire konkrétak a dolgozói követelések.

A BA célja a sztrájk mielőbbi befejezése

A Budapest Airport konstruktív magatartással kíván hozzájárulni a sztrájk gyors befejezéséhez és a repülőtéri szolgáltatások garantálásához,  egyben minden eszközzel a munkabeszüntetés miatt az utasoknak és a légitársaságoknak okozott károk enyhítésére törekszik - áll a reptér üzemeltetőjének közleményében.

Kifejtik: a BA a vasárnapi tárgyaláson ismertette álláspontját a szakszervezeti követelésekről, mindezt írásban is átadta a sztrájkoló szakszervezeteknek, egyben kérte, hogy az információt osszák meg a dolgozókkal is. Hangsúlyozzák: a vállalat átérzi felelősségét a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér működőképességének biztosításában.
   
A felek megállapodtak, hogy a sztrájktárgyalásokat december 15-én hétfőn 11 órától folytatják, a vezérigazgató részvételével. A BA reméli, hogy a sztrájkoló dolgozók is megértik: egy elhúzódó munkabeszüntetés nemcsak a saját, hanem a repülőtéren mellettük dolgozó légitársaságok és földi kiszolgáló szervezetek alkalmazottainak munkahelyeit is veszélybe sodorhatja.
   
A Budapest Airport egyúttal felszólítja a sztrájkot szervező szakszervezetek képviselőit, hogy hagyjanak fel a munkába állni szándékozó dolgozók törvénytelen zaklatásával, az értelmetlen, lejárató sajtókampánnyal. Saját szavahihetőségüket ássák alá az olyan ostoba hírek terjesztésével, minthogy a " Malév tönkretétele a Budapest Airport igazi célja". Mint annyi más szakszervezeti állításnak, ennek is az ellenkezője igaz: a Budapest Airport hosszú ideje minden tőle telhetőt megtesz legfontosabb ferihegyi partnere, a Malév működőképességének megőrzése érdekében - áll a közleményben.