szerző:
MTI

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a parlament költségvetési bizottsága hétfőn kora este azt a módosítást támogatta, amely nem a jövő évi költségvetés hiányát növelné 4,3 milliárd forinttal, hanem a büdzsé tartalékától vonná el ezt az összeget.

A bizottsági szavazáskor az ellenzéki javaslatot 15 igen szavazat mellett 14 szocialista ellenvoks mellett fogadták el.
    
A költségvetési hiány 665,144 milliárd forintra nőtt volna, a kiadási oldal pedig 8.965 milliárdra módosult volna, miután a plenáris ülésen elutasították a kormánynak a koherenciazavar elhárítását célzó indítványát.
    
Veres János pénzügyminiszter a bizottsági döntést követően azt mondta, hogy az eljárás nem házszabályszerű, mert a költségvetési bizottságnak a parlament döntését kell végrehajtania, nem pedig új tartalmú indítványt készítenie.

Elutasította - elnöki szavazattal - a parlament azt a kormányjavaslatot, amely ellensúlyozta volna a költségvetés hiányát 3,6 milliárd forinttal növelő, múlt hétfőn elfogadott rendelkezést. Ugyanakkor más hiánynövelő indítványokat is elfogadott a Ház, aminek eredményeképpen több mint 4,3 milliárd forinttal lett nagyobb a deficit.

A kormány a 2009-es büdzsé zárószavazás előtti módosító indítványaként hozta vissza az önkormányzatok sportnormatívájának csökkentéséről szóló javaslatot. A módosító indítvány a zárószavazás előtti kormánycsomag részét képezte, de az SZDSZ külön szavazást kért róla. 
    
A szavazás eredményét  - 190 igen és 189 nem, 1 tartózkodás - az elnöklő Áder János (Fidesz) "nem" szavazata döntötte el.
    
Igennel szavazott az MSZP 188 képviselője, valamint az MDF-ből Lengyel Zoltán, és a független Gyenesei István önkormányzati miniszter. Nemmel szavazott a Fidesz 137 képviselője - köztük az elnöklő Áder János -, a KDNP 23 politikusa, 18 SZDSZ-es, valamint 9 MDF-es, és a függetlenek közül Almássy Kornéál, Tóth András és Vas János. A volt fideszes, most független képvilő, miniszterelnöki megbízott, Császár Antal tartózkodott. Ha ő is igent nyom, akkor átment volna a javaslat.  A szavazásról igazoltan hiányzott a fideszes Wittner Mária és az SZDSZ-es Molnár Lajos.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Futó és Simor: csökken a foglalkoztatottak száma és a hiány

A válság elkerülhetetlen velejárója lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése, a munkaadók álláspontja továbbra is a bérek nominálértékének megtartása és a változatlan minimálbér – fejtette ki Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

MTI Gazdaság

Veres: 3,4 százalék lesz az eredményszemléletű hiány

A Pénzügyminisztérium számításai szerint az idén az eredményszemléletű államháztartási hiány 3,4 százalék lesz a GDP-hez mérten, a nyugdíjkorrekcióval viszont 3 százalék alá süllyed, 2,8 százalékos deficit várható – közölte Veres János.

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán