Zuschlag: a FIB-nek nem volt könyvelése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lényegében nem volt könyvelése a Fiatal Baloldalnak (FIB) - állította Zuschlag János az ő és tizenöt társa ügyében folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön.

A vádlott táblázatokat és kimutatásokat adott át a bíróságnak a FIB folyószámla-mozgásairól, többoldalas összegzést a szervezet 2002-2005-ös programjairól. Az egykori szocialista politikus elmondta, ezek segítségével kívánja bemutatni, milyen kiadásai voltak, illetve milyen hivatalos forrásokkal rendelkezett a szervezett ebben az időszakban.

"Gyakorlatilag nem volt könyvelése" a szervezetnek, mivel annyira alacsony volt a hivatalosan elszámolható forrása a FIB-nek, hogy nem volt értelme ezzel foglalkozni. 2002 eleje és 2004 vége között hivatalosan mindössze 20 millió forinttal gazdálkodott a szervezet - közölte a vádlott. A folyószámláról csupán a legszükségesebb átutalásokat, például a nemzetközi tagdíjakat fizették be - tudatta.

Zuschlag János elmondta, arról, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek csupán nagyon szűk kör - rajta kívül csupán Lados István és még néhány ember - tudott. A FIB elnöksége és választmánya az év elején elfogadott egy költségvetést, az év végén pedig egy beszámolót, de ezek nem a valós folyamatokat tükrözték.

Arról azonban, hogy a hivatalos források és a tényleges kiadások között komoly aránytalanságok voltak, sokan tudtak, s azzal is tisztában voltak, hogy a programok finanszírozásában a civil szervezetek fontos szerepet töltöttek be - hangsúlyozta. Az elnökségen belül bizalmatlanságot szült, hogy nem volt átlátható, pontosan milyen összegek folytak be a szervezethez - közölte a vádlott.

2003-ban a szervezet vezetésén belül vita volt arról, hogy az egyesületektől befolyó összegeket mire fordítsák, milyen programokat valósítsanak meg, s ki miként profitál politikailag ezekből - mondta Zuschlag János azzal kapcsolatban, hogy az eljárás során tanúként meghallgatottak között volt, aki arról beszélt, hogy "nem tudott elszámolni a pénzekkel".

Az egykori szocialista politikus vallomásának első két napjához hasonlóan a tárgyalást ismét komoly sajtóérdeklődés övezi, a pert számos tévéstáb és több tucat újságíró kíséri figyelemmel. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, s 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.