Tatárszentgyörgy: eltemették az áldozatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Katolikus szertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút kedden a tatárszentgyörgyi brutális gyilkosság két áldozatától a helyi temetőben; a 27 éves apa és ötéves kisfia búcsúztatásán mintegy ötezren, köztük parlamenti politikusok vettek részt.

A múlt hétfőre virradóra, a Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánytelepén, az utca utolsó házában eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki egy háromgyermekes család háza, és a tűz elől menekülőkre ismeretlenek rálőttek, aminek következtében a 27 éves Csorba Csaba, és ötéves kisfia, Robika életét vesztette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.
   
A temetésre, a helyi temetőhöz vezető úton egyenruhás rendőrök és láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök álltak, a faluban és a környező településeken jelentős rendőri egységek várakoztak.
   

© Stiller Ákos


A zsúfolásig megtelt ravatalozó előtt és a temető melletti utcán az ország különböző pontjairól és a fővárosból tucatnyi autóbusszal és több száz személyautóval érkezett gyászolók álltak, és egy szál fehér szegfűvel "néma demonstrálóként" utasították el a romák elleni erőszakot. Neves zenészek, színészek, jogvédők, civil szervezetek vezetői, politikusok és közéleti személyiségek is részt vettek a búcsúztatáson.
   
A brutális támadás két áldozatát, apát és kisfiát egy közös, mahagóni koporsóba helyezték, a kisfiú arcát és testét szemfedéllel letakarták, és édesapja karjaiba fektették. 
   
A ravatalnál és a sírgödör mellett a 100 Tagú Cigányzenekar 35 tagja húzta a cigány szokás szerinti búcsúmuzsikát. A koporsó mellett lerótta tiszteletét a kormányt képviselő Szűcs Erika szociális miniszter, a cigányság nevében pedig Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. A temetésen valamennyi parlamenti párt képviseltette magát.
   
A búcsúztatáskor Balogh László katolikus plébános azt kérte, hogy a gyászolók és a család életét ne tegye elviselhetetlenné a gyűlölet.
   

© Stiller Ákos


Iványi Gábor metodista lelkész azt mondta: szégyenkezve állunk és kérjük a család, a cigányság bocsánatát, mert 500 éve nem fogadjuk be őket, és nem egy egyszerű, szörnyű katasztrófa tanúi vagyunk, ugyanis nem tanultunk a bűneinkből, amit a cigányság ellen elkövettünk - fogalmazott Iványi Gábor.
   
Hozzátette: érezzük-e a felelősségünket a gyűlöletbeszédben, aminek nincs vége, van-e bocsánat szociális bűneinkre, arra, hogy a kisemmizett, kitaszított embereket akarjuk felelőssé tenni saját bűneinkért? A lelkész imájában bocsánatért kért azok nevében, akik a lelkük mélyén gyűlöletet éreznek a cigánysággal szemben, az oktatási szegregációért, a gonosz szóért, a bántásért, ami a cigányság ellen irányul.
   
"Mi vagyunk, akik fenyegettünk, és nem álltuk útját annak az alakulatnak, amely elsőként ezen a településen masírozott, és most siratjuk a gyalázatunkat és veszteségünket, mert nem akarjuk, hogy így folytatódjon életünk" - utalt a Magyar Gárda 2007. decemberi felvonulására, amelynek alapján kezdeményezte az ügyészség a Jobbik által életre hívott szervezet feloszlatását, és azt első fokon a Főváros Bíróság tavaly decemberben ki is mondta.
   
A temetés után Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: "a Magyar Köztársaság leghidegebb napját éltük ma meg, de van remény, mert sokan voltunk Tatárszentgyörgyön, és biztosak vagyunk abban, hogy a lélekben több millió honfitársunk állt ott, apa és fia végső nyughelyénél. Ez erőt adott az áldozatok családjának, és azoknak, akik hisznek egy békés, szabad és demokratikus Magyarországban. A mai nap még a gyászé, holnaptól viszont meg kell, hogy találják egymást azok, akik egy ilyen országban hisznek"
   
Balog Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő, az emberi jogi bizottság elnöke azt mondta: a fő kérdés, hogy jutottunk idáig, hogy egy ötéves kisgyermeket kell meggyilkolni ahhoz, hogy a saját felelősségünkről gondolkodjunk. Hozzátette: "az emberi méltóság mértéke alatt az áldozatok ugyanarra az oldalra tartoznak, mint a román kézilabdázó, vagy a magyar tanárember".
   

© Stiller Ákos


A tatárszentgyörgyi temetőben mintegy ötezer ember búcsúzott a brutális gyilkosság két roma áldozatától, a gyászolók sorfalt álltak a ravatalozótól a sírgödörig. A 27 éves apa és kisfia sírját több száz fehér virág és több tucatnyi koszorú borította. 
   
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a temetés napját egy kimondatlan nemzeti gyásznapnak nevezte.
   
A temetésen résztvevők tömegében ismert művészek és közéleti személyiségek is jelen voltak. Lerótta kegyeletét mások mellett Kepes András televíziós újságíró, Hajós András, Soma, Falusi Mariann és Lang Györgyi előadóművész, valamint Koltai Róbert színész-rendező. Utóbbi az MTI kérdésére válaszolva elmondta, egy ismeretlen hívó szónak eleget téve vesz részt a szertartáson. "Nem tudtam volna nem eljönni. Egyszerűen borzalom, ami történt, most mindenkinek itt volna a helye" - mondta a színművész.  "Csak abban bízom, hogy a történtek meghúztak egy olyan határt, amely valamennyiünket arra figyelmeztet: ez így nem mehet tovább - tette hozzá Koltai Róbert.