Nem rágalmazott Kármán Irén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Felmentette a másodfokon eljáró bíróság Kármán Irént nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól csütörtökön. A Debreceni Ítélőtábla ezzel helyben hagyta Budapesti II. és III. kerületi Bíróság korábbi ítéletét.

A dokumentumfilmes újságírónő ellen Csüllög Zsigmond mint magánvádló 2007. június 1-én terjesztett elő indítványt, egyrészt a 2007. május 7-én a tv2 Mokka c. műsorában elhangzott kijelentései, valamint a blogjában 2007. május 6-án megjelent állításai miatt, miszerint ezzel Kármán Irén nagy nyilvánosság előtt megrágalmazta őt. Az Energol-ügyben és a kecskeméti maffiaperben is elítélt vádló Kármán azon kijelentéseit kifogásolta, amelyek arra vonatkoztak, hogy a Fidesz-kormányzás utolsó időszakában maffia-csoportoknak osztottak pénzt. Így támogatáshoz jutott a H-Build, amelyben korábban Csüllög is érdekelt volt. A cég 87,5 millió forinthoz jutott a Széchenyi-programból egy szállodaépítésre, amely sosem valósult meg.

A bíróság álláspontja szerint  - mint arról a hvg.hu-t Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla titkára tájékoztatta - a fenti két fórumon kifejtett nézetek, illetve a Kármán Irén részéről elhangzott mondatok becsület csorbítására nem alkalmasak, nyilvánvaló valótlanságot nem tartalmaznak. A bíróság ez alapján a rágalmazás vétségét nem látta megállapíthatónak, így a vádlottat az ellene nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

A másod fokú bíróság helyben hagyta a II-III. kerülti Bíróság azon indoklását, hogy a blog nem publicisztikai műfaj, véleménycserés műfaj, amely a szabad véleménynyilvánítást teszi lehetővé. Az ítész kimondta azt is, hogy a dokumentumfilm szintén szabad műfaj és a dokumentumfilmes szájából ténybeli tévedések nem hangoztak el a kecskeméti maffiaperben elítélt férfi állami támogatásban részesült volt cégével kapcsolatban.

Csüllög Zsigmond a büntetőper mellett polgári eljárást is indított - még Kármán Irén megveretése előtt -, de a bíróság ez ügyben bevárta a rágalmazás tárgyában született jogerős ítéletet, hogy ezután döntsön van-e alapja az ötmillió fointos kártérítés követelésének. A bíró erről szeptemberben dönt.