Holokauszttagadás: az MSZP beadja a Btk.-módosítást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP frakciója még a héten törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A szocialista pártelnök úgy fogalmazott: egy tőről fakad az indulat, ami egykor gyilkolt, és ma gyilkol Magyarországon. Felszólalásában párhuzamot vont a romákat ért támadások és a holokauszt tagadása között.

A holokauszt tagadását tiltó törvény fellépne azért, hogy sem életében, sem halálában ne lehessen senkit kiiktatni a nemzetből. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, várja, hogy megszólaljanak a Jobbikkal az önkormányzati választásokon együttműködő fideszes és KDNP-s szervezetek.

Lendvai szerint nem elvont történelmi vita folyik, a Jobbik alelnöke korábban bűnös módon tért ki a holokausztra vonatkozó kérdés elől, s azt mondta, nincs álláspontjuk a holokausztról, azt rábízzák a történészekre. Azt kérte a képviselőktől, ne maszatolják el a törvényjavaslat szövegét annyira, hogy ne az derüljön ki belőle: senkit nem engednek lesodorni Magyarország térképéről.

Hiller István, az oktatási tárca vezetője válaszában kifejtette: alapdolgokban demokraták között nincs megalkuvás, nem kell kompromisszumot kötni, erőlködni. Mi, a magyar parlament képviselői pedig demokratának valljuk magukat - jelentette ki. A XX. század emberellenes bűncselekménye, a legaljasabb módon végrehajtott gyilkossága évtizedek és évszázadok múlva is emberi szégyen. Számos országban a holokauszt tagadása bűn, és mindenütt a világon morális vétek és bűn.