Dávid Ibolya: elhárult minden akadály, megalakulhat az MDF-frakció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhárult az akadálya annak, hogy ismét megalakulhasson a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti képviselőcsoportja - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Gyenesei István pénteken, Császár Antal pedig a hét elején, hétfőn tárgyalt Dávid Ibolyával esetleges belépéséről az MDF újjáalakuló képviselőcsoportjába.

Dávid Ibolya annak kapcsán tért ki a frakció újbóli létrehozására, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása kapcsán azt mondta: lehetséges, hogy a testületnek az MDF-frakcióból is lesz tagja.
 
"Elhárult minden akadály a frakció megalakítása elől, és már csak testületi döntéseinkre várunk" - mondta. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ezek szerint megvan az az egy plusz képviselő, akivel újra felállhat az MDF-frakció, Dávid Ibolya megismételte a korábban mondottakat, mely szerint a frakcióalakítás útjából "elhárult minden akadály". Annyit még hozzátett: abban a pillanatban, amint "érett lesz az ügy", a testületek meghozzák a szükséges döntéseket, s a nyilvánosságot is tájékoztatják. Arra a kérdésre, hogy jövő héten várható-e döntés ez ügyben, a politikus nem válaszolt.
 
Dávid Ibolya bejelentése kapcsán Gyenesei István közölte, péntek délelőtt tárgyalt az MDF vezetőivel az együttműködés lehetséges módjairól. Mint mondta, azt a közös álláspontot alakították ki, hogy a mai politikai helyzetben egyik félnek sem jelentene előnyt az, hogy ha most belépne a frakcióba. Hozzátette: arról is szó volt a beszélgetésen, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése legkorábban a 2010-es országgyűlési választáson lehetséges. 
  
Gyenesei István emlékeztetett arra, hogy kapcsolata az MDF-el nem új keletű, hiszen független jelöltként már a 2006-os országgyűlési választásokon is az MDF támogatásával indult és jutott be a parlamentbe. A politikus hangsúlyozta: mostani döntésénél mérlegelte a Somogyért Egyesület - amelynek jelöltjeként indult az előző országgyűlési választáson -, valamint választói érdekeit is. 

Császár Antal független képviselő az MTI-nek azt mondta: hétfőn tárgyalt az ügyben Dávid Ibolyával, és azt a feltételt támasztotta, hogy az összes potenciális frakciótagtól aláírást kér, hogy nem lépnek ki, ha ő belép a képviselőcsoportba. Hétfő óta azonban nem kerestek meg az MDF-től - tette hozzá a Fideszből tavaly októberben kilépett képviselő, akinek április végén járt le az a hat hónapos moratóriuma, melyet a függetlenek között kellett töltenie.

Herényi Károly volt MDF-frakcióvezető még március közepén egy televízióműsorban beszélt arról, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben. Herényi Károly szerint nagy vonalakban már egyeztettek Császár Antallal arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt. Császár Antal akkor az MTI-nek azt mondta: nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem.
 
Császár Antal már mutatkozott MDF-es politikusok társaságában, mikor az MDF március végi, európai parlamenti választások kampánynyitóján részt vett.

Az MDF-frakcióból március 16-án lépett ki hivatalosan is Csáky András, emiatt azóta a kilenc MDF-es képviselő függetlenként végzi munkáját a parlamentben.