Pert vesztett Rákosi és Alács a hvg.hu-val szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) Rákosi Ferencnek és Alács Tibornak a több mint fél évtizeddel ezelőtti, Gyurcsány Ferenc vezette ifjúsági minisztérium vezető beosztású munkatársainak Topolánszky Ákossal, a tárca akkori helyettes államtitkárával és a hvg.hu-val szembeni keresetét első fokon, nem jogerősen csütörtökön.

A személyiségi jogi pert a tárca egykori helyettes államtitkárának 2007. szeptember 27-én a hvg.hu hírportálon megjelent Belülről látta - Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól című interjúja miatt indította a két felperes.

A kereset szerint valótlanok és jó hírnevet sértők a kifogásolt cikknek azok a kitételei, melyek szerint "már Jánosi minisztersége alatt az akkor közigazgatási államtitkárként dolgozó Szilvásy bevezette a közigazgatási double checking, a kettős ellenőrzés rendszerét. Ekkor jött létre a GYISM-ben a pályázati pénzek elosztásának 'előzsűrije'. Ezt Szilvásy legközelebbi munkatársai, az úttörőszövetség egykori funkcionáriusai végezték, akiket ő mindenhová magával visz; jelenleg a kormányzati negyed építésénél bábáskodnak. Két emblematikus figurája ennek a csapatnak Rákosi Ferenc és Alács Tibor, akik már akkor is a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként cenzúrázták - tehát nem köztisztviselőként belülről, hanem politikai megbízottként kívülről - a szakmai helyettes államtitkárok munkáját és döntéseit".

A hvg.hu-nak nyilatkozva Topolánszky beszámolt arról, hogy Rákosi és Alács "egy támogatási szerződés elkészítését megelőzően, már a gondolat megszületésekor előzsűrizték a szakmai vezetők döntéseit, engedélyezték, hogy egy támogatási igényt egyáltalán megtárgyaljanak-e, vagy eleve utasítsanak el. Ez a nagyon aggályos működési mód gyakorlatilag gúzsba kötötte a szakmai munkát, és bevezette az alapvető bizalmatlanság 'intézményét'".

Egy korábbi tárgyaláson Topolánszky ügyvédje arról beszélt, hogy az interjú nagy része nem a felperesekről szól, hanem egy olyan minisztérium működési mechanizmusát próbálja bemutatni, amelynek vezetőiből az elmúlt fél évtized során Gyurcsány Ferenc személyében miniszterelnök, Szilvásy György esetében pedig miniszter lett. A véleményszabadság egyik legfontosabb funkciója pedig éppen az, hogy a közhatalmat gyakorlókat szabadon lehessen bírálni, róluk értékítéletet alkotni.