Romák elleni támadások: kommandósok kísérték a bíróságra a 4 férfit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a Pest Megyei Bíróság épületébe vasárnap délelőtt azt a négy férfit, akit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítanak.

Az épületben működő Budakörnyéki Bíróság dönt a négy férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről. Mielőtt a kommandósok a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből kihozták volna a gyanúsítottakat, teljesen lezárták az Andrássy és a Csengery utcát a forgalom elől. A 7-8 autóból, mikrobuszokból és rendőrautókból álló konvoj a Hősök tere felé indult, majd a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületéhez hajtott.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója úgy látta, hogy a négy megbilincselt férfit a hátsó bejáraton kísérték be az épületbe a rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok. Mindegyik gyanúsított fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek. A nagydarab, kisportolt testalkatú férfiak egyike farmerben és szürke pólóban, egy másik pedig kapucnis felsőben volt. Az épület hátsó bejáratánál a parkolót lezárták, a bíróságot golyóálló mellényes kommandósok és egyenruhás rendőrök védik. Az épületen belül csuklyás, fegyveres kommandósok őrzik a lépcsőket. A tárgyalóterem bejáratához mintegy féltucatnyi újságíró és operatőr tudott bejutni, a folyosót gépfegyveres kommandósok vigyázzák.
   
A kommandósok egyesével kísérték a tárgyalóterembe a gyanúsítottakat, akiknek jelen vannak a védőik. Az egyik legnagyobb termetű gyanúsítottat négy kommandós vette körbe, és így vitték be a terembe. A négy gyanúsítottat együtt is meghallgatták, jelenleg egyesével hallgatja meg őket a bíróság. Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a férfiak előzetes letartóztatásához. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.
   
A főkapitány hangsúlyozta, hogy a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Sajtóhírek szerint az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is szorosabb kapcsolatot tartottak. A rendőrök péntekre virradóra, 2 óra 15 perckor, egy összehangolt akció során több tucatnyi kommandós bevetésével fogták el a támadások gyanúsítottjait Debrecen belvárosában.
   
Az elfogás után tartott helyszíneléskor a rendőrség sörétes fegyvereket is lefoglalt a sörözőben, amelyek a pult mögötti falból kerültek elő. Ezeket feltehetően a gyilkosságok során használták az elkövetők, de lakásaikon további fegyvereket és más eszközöket is találtak. Egy teherautónyi bizonyítékot szállítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei Budapestre. Az elfogott Hajdú-Bihar megyei, 28 és 42 év között férfiak következő célpontja Nógrád megye egyik kistelepülése lett volna, ahol szintén a falu végén élő cigányokra akartak támadni. A rendőrség olyan térképeket talált a gyanúsítottak autóiban és lakásán, amelyeken a támadás célpontjául kiszemelt ház is be volt jelölve.