Három és félszeres a Fidesz előnye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha most vasárnap lennének a választások, a biztos pártválasztók körében a Fideszre 65 százalék, míg az MSZP-re 17 százalék szavazna - közölte keddi számában a Népszabadság a Szonda Ipsos október eleji felmérésének adatait ismertetve.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes választóközönségen belül a Fidesz-MSZP arány 36:10. A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott, a Jobbik jóval a bejutási küszöb felett található (11 százalék), az SZDSZ (1 százalék), az MDF (2 százalék), és az LMP (1 százalék) viszont alatta.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz jelenleg több mint háromszor annyi ember, 2,9 millió fő szavazatára számíthatna, mint a szocialisták, akiknek szavazói nagyjából 800 ezren voltak. A Jobbik tartja 10 százalék feletti pozícióját.

A szocialisták számára nem csak a szavazótábor szerény mérete okozhat fejfájást, hanem a támogatók alacsony aktivitási szintje is. Ez tartós probléma, több mint három éve megfigyelhető, hogy az MSZP-sek részvételi hajlandósága alatta marad a fideszesekének. A ritka kivételt jelenti ez a hónap, amikor ilyen kicsi a különbség: a kormánypártiak 58, az ellenzékiek 61 százaléka tett ígéretet választási részvételre.