Dávid Ibolya: a párt belügye, hogy kit indítanak Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MDF budapesti választmánya megszavazta az MDF és az SZDSZ együttműködését Budapesten.

Az MDF budapesti választmánya szerdán este egyhangú szavazással megszavazta azt, hogy az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerdán este, a több mint három órás ülés után. A pártelnök szerint az ülésen részmegállapodás született az MDF és az SZDSZ budapesti választmánya között, vagyis az MDF budapesti választmánya kész megállapodni a jelöltállításban az SZDSZ-szel. A választmányi ülésen a 26 tagból 14-en írták alá a jelenléti ívet, és ők voltak azok, akik megszavazták a választási együttműködést a két párt között. Az MTI azon kérdésére, hogy döntöttek-e arról, a fővárosban kik indulnak az MDF listáján, azt válaszolta: ez egyelőre még a párt belügye.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke a szavazást követően az MTI-nek szintén azt mondta: a budapesti választmány az MDF és az SZDSZ budapesti szervezete közötti együttműködésről döntött a fővárosban. Hozzátette: az országos elnökség dönt majd ezek után az MDF listáján induló jelöltek személyéről, a 176 egyéni körzetben induló jelöltek személyét pedig a január 30-án összeülő országos választmány hagyja majd jóvá. A választmányi ülésen a párt vezetői közül Dávid Ibolyán, az MDF elnökén kívül még Herényi Károly elnökhelyettes is jelen volt.

Az MTI információi szerint több kerületi szervezet, amelynek a vezetője nem ment el a budapesti választmányi ülésre, még kedden azt a határozatot hozta, hogy elutasítanak minden tárgyalást az SZDSZ-szel. Az MTI az egyik jelenlevő tagtól úgy tudja, a budapesti választmányi ülés először határozatképtelen volt, mert csak 13-an írták alá a jelenléti ívet, a határozatképességhez azonban 14 kellett volna. Később azonban kiegészült a választmány a határozatképességet elérő létszámig.

A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök az MTI-nek azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet.

Lévai Zoltán vasárnap az MTI-nek azt mondta: a szerdai budapesti választmányi ülésen kell jóváhagyni a kerületi elnököknek a párt színeiben Budapesten induló 32 jelöltet. Az MDF budapesti elnöke az MTI-nek vasárnap délelőtt még megerősítette azt a véleményét, melyet a kerületi elnököknek írt levelében fogalmazott meg, s amely szerint az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek az MDF önállóságát, identitását veszélyeztetik, elfogadása esetén pedig nem látják biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit. Lévai Zoltán a budapesti kerületi elnököknek írt január 15-i levelét vasárnap közölte a Magyar Nemzet Online.

A levélben az MDF budapesti elnöke úgy fogalmaz: "az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik, esetleges elfogadása esetén nem látjuk biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit, így számunkra az elfogadhatatlan. Éppen ezért kérlek Téged, hogy folytasd a választási kampányra való intenzív felkészülést, keresve a lehetőségeket a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel való együttműködés kiépítésére".

Az MDF-es politikus szerint nem igaz az a hírekben is többször megjelent kijelentés, mely szerint a pártnak azért kell megállapodnia az SZDSZ-szel, mert a fővárosban nem rendelkezik elég nagy támogatottsággal. A budapesti MDF a párt országos szervezetén belül a legerősebb alapszervezet - jelentette ki. Lévai Zoltán egy vasárnapi közleményében viszont azt írta: a Magyar Nemzet Online-on megjelent levelében megfogalmazott gondolatok "belső ügyeket", egy folyamatban lévő tárgyalást érintenek. "Egyszer és mindenkorra szeretném leszögezni, hogy nem akarom kisiklatni az MDF politikáját, ahogyan azt egy országos napilap hinni szeretné" - tette hozzá, majd folytatta: "az a célunk, hogy 2010-ben Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt mögött és az MDF programja mellett megerősödjön a demokratikus közép".