Fegyelmi indul a miskolci tűzoltóparancsnok ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárást kezdeményez a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka ellen a miskolci közgyűlés a tavalyi paneltűz kapcsán - mondta Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere a városi önkormányzat rendkívüli, zárt ülése után.

A miskolci közgyűlés rendkívüli ülésén a képviselők egyhangúlag úgy döntöttek: fegyelmit kezdeményeznek Alföldi Attila százados, miskolci parancsnok ellen, s annak eredményét március 4-én ismertetik - közölte.

Miskolcon, az avasi lakótelepen tavaly augusztusban kigyulladt egy panelépület, a tűzben egy család három tagja meghalt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) több szakmai hibát is feltárt az elsőfokú hatóság munkájában, a miskolci tűzoltóság szakmai felügyeletét ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett Miskolc önkormányzati testületénél annak megállapítására, kit terhel személyi felelősség az eljárás során elkövetett hibákért.

Káli Sándor a közgyűlés csütörtöki ülése után azt mondta: a tűz vizsgálata során a parancsnok a "vonatkozó rendelet több pontját megsértette". Az ügy kivizsgálásával Rétközi Ferenc ezredest, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjét bízták meg. A közgyűlés döntése értelmében az eljárást február 20-ig kell befejezni, annak eredménye a március 4-i közgyűlés elé kerül és a testület dönt majd a fegyelmiről.

Szentes György az OKF szóvivője korábban azt közölte: a tűzeset során végzett tűzoltói tevékenység szakszerűségének vizsgálatára tanulmány készült. Mivel időközben a rendőrség az üggyel kapcsolatban teljes körű nyomozást rendelt el és bekérte a katasztrófavédelem részéről készített összes vizsgálati anyagot, a rendőrségi eljárás befejezéséig a tanulmányban rögzített megállapításokról a katasztrófavédelemnek nem áll módjában tájékoztatást adni.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei által elkészített másodfokú határozatban a tűz keletkezési okát ismeretlennek jelölték meg, mivel objektív okok - a helyszín időközben történt megváltoztatása - miatt nem volt lehetőségük arra, hogy a tűz keletkezési körülményeinek pontos megállapításához szükséges további bizonyító erejű adatokat és tényeket rögzítsenek.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a főkapitányság a miskolci paneltűzként ismertté vált büntetőüggyel kapcsolatosan a nyomozásból való kizárását és más hatóság kijelölését kérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Azért kérték ezt, mert az ügyben érintett a miskolci hivatásos önkormányzati tűzoltóság, amellyel különösen jó a munkakapcsolatuk - tette hozzá.

A tavaly augusztusi paneltűz vizsgálatát a miskolci tűzoltóság azzal zárta le, hogy a tűz oka ismeretlen. Ez ellen fellebbezett 24 lakó, ezután került az ügy másodfokon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A másodfokú vizsgálatot decemberben zárták le.