Izraeli kormánytag járt Bajnainál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán fogadta Avigdor Libermant, Izrael miniszterelnök-helyettesét, külügyminisztert, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda az MTI-t.

A közlemény szerint a találkozó során a felek mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetséges irányait tekintették át. A szóvivői iroda emlékeztet arra, hogy tavaly volt a magyar-izraeli nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója.

Két évtized múltán Izrael kiemelt partnerünk a közel-keleti térségben és érdekünkben áll a sokoldalú kapcsolatrendszer elmélyítése. Az Egyesült Államok és Japán után Izrael a legfontosabb Európán kívüli befektető hazánkban - mutatnak rá.

A magyar miniszterelnök a találkozón kiemelte a kétoldalú kereskedelem töretlen fejlődését, az izraeli vállalatok mintegy 3 milliárd dollárt kitevő magyarországi beruházásainak jelentőségét, a kutatás-fejlesztés és kulturális együttműködés eredményeit. 

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is számít az izraeli tőke befektetéseire, különösképpen az élenjáró technológiák területén. Izrael rendelkezik mindazokkal a 21. századi magas színvonalú technikákkal és technológiákkal – különösen az informatika, valamint a nano- és géntechnológia területén –, amelyek lényegi elemei lehetnek a magyar innovációs strukturális változásoknak. 

Magyarország támogatja Izrael csatlakozási törekvéseit a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezethez, az OECD-hez. A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége. A felek egyetértettek abban, hogy kapcsolataink erősítésében fontos szereppel bír egyrészt a hazai zsidó közösség, másrészt pedig a mintegy 200 ezernyi magyar ajkú izraeli állampolgár. A közös politikai értékrend mellett hangsúlyozták, hogy Izrael stratégiai partner az Európai Unió számára, és Magyarország támogatja az Izrael és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzésére irányuló törekvéseket. Magyarország EU elnökségének idején lesz a soros EU-Izrael csúcs 2011-ben.

A felek megvitatták a közel-keleti régió időszerű kérdéseit, valamint a régió stabilitását befolyásoló olyan kihívásokat, mint az iszlamista alapú vallási fundamentalizmus, terrorizmus, vagy az iráni atomprogram - közölte a Kormányszóvivői Iroda.