Lendvai lemond az MSZP elnöki posztjáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó vasárnap este bejelentette, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról és a pártelnökség is felajánlja lemondását a kongresszusnak.

Lendvai Ildikó pártelnöknő azt mondta: az új kormánynak kétharmada lesz az Országgyűlésben. Ehhez gratulál. Mint fogalmazott, a győztes Fidesz a kétharmad birtokában sokat tehet ötvenkét százalékos választóbázisára támaszkodva. Hozzátette: az MSZP a jó kormányzásban érdekelt. Szerinte a kétharmados többség nem ígér sok jót, de az MSZP mindent meg fog tenni a demokratikus nyilvánosságért. Pártja nem fog senkinek a nyakában lihegni, de a baloldal, a demokrácia és a progresszió szószólója lesz. Lendvai megköszönte az egymillió százezer egyéni szavazatot: „ők értették és viselték a válságkezelés terheit”. A pártelnöknő sajnálkozását fejezte ki, amiért az MSZP sok korábbi választójának csalódást okozott.
 
A (most még) kormánypárti politikusnő szerint pártjának szembe kell nézni a saját hibáival. Azt mondta: az MSZP vezetése vállalja a következményeket. Ő lemond, az elnökség pedig fölajánlja a lemondását. Május végén vagy június elején a párt kongresszust tart, ő addig lesz pártelnök. A kongresszus után – de lehet, hogy csak az önkormányzati választások után – teljes tisztújítás lesz a pártban, minden szinten.
 
Mesterházy Attila frakcióvezető, volt miniszterelnök-jelölt szintén köszönetet mondott a párt szavazóinak, egyúttal gratulált azoknak az MSZP-s politikusoknak, akik parlamenti mandátumot nyertek, „főleg az egyéni győztes Tóth Józsefnek és Szanyi Tibornak”. Szintén gratulált a győzelemhez a Fidesznek „és az új miniszterelnöknek”.
 
A kétharmad példátlan fölhatalmazás egy pártnak – mondta Mesterházy. „Nem szabad, hogy ez demokratikus keretek közötti egypártrendszerré silányuljon. De a haza nem lehet ellenzék nélkül” – tette hozzá. Azt mondta: ellenzéki pártként az MSZP elvárja a Fidesztől a konzultációt az ország fontos ügyeiben. Szerinte „felelősséggel jár”, hogy az MSZP lett „a demokratikus ellenzék vezető ereje”. Mesterházy elismerte: „komoly vereségen vagyunk túl”.
 
A politikus úgy látja: pártjának három föladata van: „őszintén értékelni” az elmúlt húsz, nyolc és négy évet; fölkészülni a konstruktív és alternatívát fölmutatni képes, az országot az európai úton tartó ellenzéki szerepre; végül a pártot nyitott, demokratikus, nemzeti karakteres néppárttá formálni. Azt mondta végül: vége egy korszaknak és új korszak jön – az MSZP számára is. 

Fidesz szimpatizánsai üdvrivalgásban törtek ki Lendvai lemondására

Hangos üdvrivalgással fogadták a Fidesz szimpatizánsai, amikor Lendvai Ildikó bejelentette, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról. A budapesti Vörösmarty téren kivetítőkön követik az összegyűltek a Hír Tv elé adását: hangos fújolással fogadták, amikor a televízió az MSZP székházába kapcsolt Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójára. Az egybegyűltek üdvrivalgásában törtek ki, amikor a pártelnök bejelentette, hogy lemond a posztjáról; beszéde közben azt skandálták, hogy "elkúrtad".

A Vörösmarty téren újabb fújolás tört ki, amikor Mesterházy Attila listavezető lépett az MSZP szákházban a pulpitusra. A Fidesz-szimpatizánsok egy része "Csáó MSZP" feliratú táblákat tartottak, mások pedig olyan táblákat, amelyek egyik felén a nemzeti színű zászló, a másik oldalán pedig narancssárga alapon fehér betűkkel a Fidesz-KDNP logója mellett az állt, hogy "Köszönjük Magyarország".

A helyszínen látták Áder Jánost, Németh Zsoltot, Bayer Zsoltot és Czene Attilát is.