Mesterházyt javasolják az MSZP frakcióvezetőjének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja parlamenti frakcióvezetőnek; a döntést a megyei elnökök is támogatták. A kongresszust június elején tartják a szocialisták.

Lendvai Ildikó pártelnök a több órás elnökségi és megyei elnöki tanácskozások után tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: a képviselőcsoport alakuló ülése május 3-án lesz, ezen megvitatják a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, valamint megválasztják az új frakcióvezetőt. Az MTI úgy tudja, a frakcióvezető-helyettesek számát a  képviselőcsoport szabályzatában rögzítik majd.

A leköszönő pártelnök kitért arra: az elnökség kezdeményezte kongresszus összehívását június első hétvégéjére - valószínűleg június 6-ra - , és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21-én vagy 22-én megtartandó választmány összegzi. A pártkonzultáció keretében írásban kérnek válaszokat arra: hogyan értékelik a párttagok az elmúlt négy évet, min kell változtatni, javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki, politikai stratégiájának az iránya, valamint milyen menetrendben végezzék el a tisztújítást. 

Felidézte a menetrend két alternatíváját: az egyik szerint a júniusi kongresszus pártelnököt választ és azonnal belekezd a teljes, felmenő rendszerű tisztújításba, a másik szerint a pártelnök megválasztása után előbb új alapszabályt készítenek elő kora őszre és csak az önkormányzati választás után indítják el a teljes tisztújítást. Az MTI azon kérdésére, hogy a megyei elnökök tanácskozásán kiderült-e, melyik tisztújítási alternatívának lehet többsége, azt válaszolta: a megyei elnökök mindkét alternatívát reálisnak tartották. Hangsúlyozta: a menetrendről a döntést a kongresszus hozza majd meg. A pártelnök tájékoztatása szerint a kongresszus napirendjén a politikai értékelés, az ellenzéki politika aktuális feladatainak meghatározása, az önkormányzati választások előkészítése, új alapszabállyal kapcsolatos feladatok, a teljes, felmenő rendszerű tisztújítás feladatai, valamint az új pártelnök megválasztása szerepel.

Lendvai Ildikó jelezte, hogy megalakult a pártelnök személyét jelölő bizottság is. Az MTI úgy tudja, a testületet Juhász Ferenc elnökségi tag vezeti. Kérdésre válaszolva közölte: a megbeszéléseken nem merült fel olyan igény, hogy szét kellene választani a frakcióvezetői és a pártelnöki posztot. A Gyurcsány Ferenc által tervezett értékeléssel kapcsolatban azt mondta: egy olyan meghatározó politikustól, mint a volt kormányfő-pártelnök, el is várja, hogy részt vegyen a pártkonzultációban és hozzájáruljon a közös értékeléshez.

Lendvai Ildikó a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az MSZP ellenzékben egy perc türelmet sem kért, azonnal megkezdte a felkészülést arra, hogy 1,1 millió választóját képviselje és sokak elvesztett bizalmát visszaszerezze. A szocialista párt látja, tudja, érti, hogy nem csak a választást vesztette el, hanem sokak bizalmát is, ami keserűség nemcsak egy pártnak, hanem a választónak is, aki csalódottnak érzi magát - tette hozzá. Ezért - mint mondta - az MSZP kötelezőnek érzi, hogy kihasználja azt az esélyt, amit a választóktól mégiscsak megkapott arra, hogy megerősödve, megújulva és megtisztulva erős baloldali párt legyen, a váltópártiság igényével. Arra a felvetésre, mennyire lehet hiteles az MSZP megtisztulása úgy hogy, a frakcióban benne vannak a "nagy öregek", azt válaszolta: "öreg a hóhér", majd hozzátette: a listát demokratikusan állították, és természetes, hogy azok a párttagok szerepelnek rajta, akiknek a kongresszus ismeri és elismeri a teljesítményét.