Továbbra sem lesz átláthatóbb a Zuglói Vagyonkezelő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A zuglói képviselő-testület egyhangúan elutasította Weinek Leonárd polgármesternek a Zuglói Vagyonkezelő átvilágítására tett javaslatát, így sem a közpénzen működő szervezet által bonyolított ingatlaneladásokról, sem a szerződéseiről nem lehet érdemi információhoz jutni – közölte a polgármester kommunikációs irodája.


 

 
A képviselő testület június 15-i ülésén a polgármester ismét határozati javaslat-csomagot terjesztett elő a kerület vagyonkezelőjének átvilágítására. Erre a XIV. kerület vezetője szerint azért van szükség, mert nem állnak rendelkezésére olyan alapvető információk, amelyből nyomon követhető volna az önkormányzati cég eredményessége, gazdaságossága és hatékonysága.

A javaslat alapján a Zuglói Vagyonkezelő Zrt-nek az összes ingatlanértékesítésekkel felújításokkal kapcsolatos összesítéseit, szerződéseit nyilvánosságra, vagy legalább az önkormányzat számára megismerhetővé kellene tennie. Az előterjesztéseket a képviselő-testület nem támogatta.
 
Weinek 2006 óta mintegy 20 alkalommal terjesztett elő határozati javaslatokat Zugló vagyongazdálkodásának átalakítására és így a vagyonkezelő átláthatóbbá és hatékonyabbá tételére, ám a képviselő-testület minden alkalommal elzárkózott ezektől, csak apró részsikereket lehet elkönyvelni az elmúlt években. A június 15-i ülésen is mindössze egy képviselő – Weinwurm Árpád, a Fidesz-KDNP tagja, a pénzügyi bizottság elnöke – szavazott igennel két határozati javaslatra a négy közül.

„Úgy tűnik, a képviselők között politikai hovatartozástól függetlenül meglepően nagy az összhang a Vagyonkezelővel kapcsolatban. Mindenki vonja le ebből a tanulságokat” – mondta a polgármester a szavazást követően. A Bokor István vezérigazgató által vezetett zrt. éves pénzkiáramlása több mint 4 milliárd Forint, bevételei szinte kizárólag az önkormányzattól származnak.
 
A képviselő-testületi ülés másik fontos döntése a Mexikói úti Millfav beruházáshoz köthető. A kérdésben kialakult heves vita alapján úgy tűnt, a képviselők hozzájárulnának a metróvégállomáson tervezett komplexum parkoló-kapacitása felének elengedéséhez. A főépítész, összhangban a polgármester és a jelen lévő civil szervezetek szándékával nem támogatta az elképzelést, mivel azt szakmailag nem találta megalapozottnak és időszerűnek, illetve mert a parkolószám-csökkentést szorgalmazók nem tudták megfelelő elemzéssel alátámasztani ezen igényt.
 
Noha a képviselő-testület látszólag konszenzussal támogatta volna az előterjesztést, végül úgy döntöttek, hogy a következő alkalommal szavaznak róla. A polgármester az ülést követően külön levélben hívta fel a képviselők figyelmét a civilek álláspontjára és a főépítész szakmai érveire, és szaktanulmány elkészítéséhez kötötte a javaslat ismételt napirendre tűzését.

Hozzászólások