Narancssárga riasztás: felhőszakadás és viharos szél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Heves zivatarok alakulhatnak ki az Alföldön és Közép-Magyarországon hétfőn, az intenzív csapadékot erős, 90 kilométer/órás széllökések is kísérhetik - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálata honlapján. Felhőszakadás - 50 milliméter feletti csapadékmennyiség - és jégeső is előfordulhat ezeken a területeken.. Az érintett régiókra másodfokú, narancs színű riasztást adtak ki.

Erősen felhős, borult égre számíthatunk hétfőn. Sokfelé várható eső, zápor, zivatar, majd holnap kelet felől egyre kevesebb helyen valószínű csapadék – írja a met.hu. A hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső kísérheti. Az északi, északkeleti szél ma nyugaton és északkeleten, holnap a középső országrészt leszámítva mindenütt viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 17, 22 fok között várható, de keleten 23, 25 fok is lehet.

A hét további részében is többnyire erősen felhős vagy borult éggel számolhatunk, bár nyugaton hosszabb, keleten rövidebb napos időszakok is várhatóak. A csapadék mennyisége csak a hét második felében csökken, s emellett a Dunántúlon viharos északi, északnyugati szélre is számítani kell. A héten a maihoz hasonló hőmérsékletek lesznek.

A met.hu orvosmeteorológiai előrejelzése szerint keleten melegfronti hatás okoz aluszékonyságot, fáradékonyságot, míg nyugaton hidegfront miatt lehetünk ingerlékenyebbek, figyelmetlenebbek. Előfordulhat fejfájás, migrén is.