Papcsák: négy állami szerződést vizsgál a KEHI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Papcsák Ferenc kormánybiztos javaslatára négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI): a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését.

Papcsák Ferenc  leszögezte, közös a vizsgált ügyekben, hogy a két korábbi kormány megtárgyalta azokat, döntést hozott és a "nemzetközi érintettség is fennáll": a legtöbb esetben államközi, illetve a legmagasabb szinten, többször is Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyes részvételével zajlottak a tárgyalások az amerikai, izraeli, kínai és orosz üzleti partnerekkel. Azért is kellett bevonni a KEHI-t a vizsgálatokba - fűzte hozzá - , mert az állammal több milliárdos értékben kötöttek szerződést és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősül.

A szerződéseket legmagasabb szintű - "háromezres" kormányhatározatokban rögzített - minősítéssel, titkosítással látták el - hangsúlyozta a kormánybiztos. Kiemelte: a KEHI soron kívül vizsgálja a négy ügyet, és a feladat annak megállapítása, mekkora kár érte az államot. Papcsák Ferenc bejelentette azt is, hogy augusztus-szeptember folyamán feljelentés-kiegészítést tesz a kormányzati negyed és a Magyar Posta székháza ügyében folyó nyomozásoknál. Papcsák kitért arra is, hogy megkereste a minisztereket tájékoztatást kérve, az elmúlt időszakban hány munkaszerződést bontottak fel, mennyit kötöttek, mekkora a végkielégítések összege.