Gémesit támadja a gödöllői Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A sajtóban megjelent hírek szerint Gémesi György hatáskörén és minden elfogadott viselkedési normán túllépve meggátolt egy munkáját végző kérdezőbiztost, valamint megrágalmazott egy közvéleménykutató-céget - áll abban a közleményben, melyet Boros Andrea (Fidesz- KDNP), Gödöllő polgármester-jelöltje juttatott el szerdán az MTI-hez.

Az ügy előzménye, hogy a helyi választási bizottság (HVB) kedden az MTI által is közzétett határozatában - egy bejelentésnek helyt adva - jogszabálysértőnek mondta ki a városban folyó, kampánycélokat szolgáló közvélemény-kutatást. Mint kiderült, a kérdőíveket az Elektro Party 2000 Bt. kérdezőbiztosa az Independent Research Group Kft. megbízásából töltette ki több helyi állampolgárral, miközben a Gödöllői Polgármesteri Hivatalra, mint megbízóra hivatkozott. A közvélemény-kutatásnak ez a módja sérti egyebek mellett a választás tisztaságára vonatkozó törvényi előírásokat - mondta ki határozatában a HVB, egyúttal eltiltotta a megnevezett céget a további jogsértéstől.

A határozat kapcsán a gödöllői önkormányzat az Önkormányzati Sajtószolgálaton (ÖS) keresztül utasította vissza, s csalásnak nevezte az Elektro Party, illetve a mögötte álló Independent módszerét. Saját „nyomozásukra” hivatkozva azt írták, hogy a debreceni székhelyű Independent Kft. ügyvezetője nem más, mint Beke Sándor, aki Kocsis Máté (Fidesz) kampányfőnökeként tevékenykedett Józsefvárosban. Hozzátették: ugyanez a Beke Sándor állítólag kommunikációs tanácsadóként segíti Boros Andreát, a Fidesz jelenlegi gödöllői polgármester- jelöltjét.

Boros Andrea MTI-hez eljuttatott közleményében egyebek mellett azt írja, hogy Gémesi György, Gödöllő jelenlegi polgármestere megrágalmazott egy közvélemény-kutató céget, amely a Fidesz- KDNP jelöltjének megbízásából készített felmérést a helyi lakosok körében. Boros Andrea szerint Gémesi úgy véli, hogy kizárólag csak neki van joga megismerni az emberek véleményét. „Megértem a polgármester úr félelmét, ugyanis a gödöllőiek változást akarnak (...), elfogadhatatlannak tartom azonban az olyan eszközöket, mellyel saját pozíciójával visszaélve tisztességes embereket zaklat és riválisait alaptalanul besározza”- írta a Fidesz-KDNP gödöllői polgármester-jelöltje.

Beke Sándor az Independent Research Group Kft. képviseletében szintén reagált a történtekre. Az MTI-hez eljuttatott levelében azt írta, hogy minden jogszabályt és etikai normát betartva végeztetnek a város fejlődéséről képet adó kutatói munkát Gödöllőn. Gémesi György ezt megakadályozandó több ízben személyesen igazoltatta kérdezőbiztosaikat, elvette megbízólevelüket, illetve elszámoltatta őket az általuk végzett munkáról. „Az atrocitásokat követően a nem kiegyensúlyozott összetételű helyi választási bizottsággal határozatot fogadtatott el a további munka megakadályozása érdekében”- írta Beke Sándor, aki szerint Gémesi György többszörösen sem mond igazat, s alaptalanul vádaskodik. Az Elektroparty 2000 Bt. a megyei főjegyzőnél fellebbezést nyújtott be az ügyben - derült ki a közleményből.